Élet-Stílus

Roger Federer az év sportolója

Az európai hírügynökségek 49. alkalommal választották meg a kontinens legjobb sportolóját, aki az elmúlt két esztendőhöz hasonlóan Roger Federer lett. Az FN olvasói is hasonló véleményen vannak.

A svájci teniszező 17 tornán indult 2006-ban, tizenkettőt megnyert, köztük három Grand Slam-viadalt és a Mesterek Kupáját. Csupán egyszer nem jutott döntőbe, ráadásul ő lett az első játékos, aki egy naptári évben több mint 8 millió dollárt „ütött össze” (8 343 885 dollár). Idén 92 mérkőzésen győzött, és csak ötször kapott ki, a világranglista élén zárt.

Mögötte a Forma–1-es világbajnoki címét megvédő spanyol Fernando Alonso és a világbajnok olasz labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Fabio Cannavaro végzett a második és harmadik helyen. A voksoláson 16 európai hírügynökség vett részt, köztük a Magyar Távirati Iroda is.

A FigyelőNet az olvasók véleményére is kíváncsi volt, és négy, a hírügynökségi Top10-ben is szereplő nevet – kivétel az NBA-ban profiskodó Dwayne Wade – is feltettünk a listánkra.

A szavazást végül a svájci Federer nyerte, a második helyre szorítva a Forma–1 idei világbajnokát, Fernando Alonsót. Nem sok vokssal lemaradva követi a spanyol pilótát az olaszok világbajnok védője, az Aranylabdával is jutalmazott Fabio Cannavaro. A negyedik helyre a világcsúcsokat számolatlanul döntögető Laure Manadou került, és utolsóként Dwayne Wade neve szerepel a listán.

FN-szavazás

1. Federer 29,1 százalék
2. Alonso 23
3. Cannavaro 21,9
4. Manadou 5,3
5. Wade 2,9
6. Más, elmondom a Bemondóban 17,8

Bemondónkban többen is hiányolták a visszavonulását idén bejelentő két klasszist, Zinedine Zidane-t illetve Michael Schumachert. A francia a fejelése miatt nem került fel a listánkra, a német hétszeres világbajnok pedig csak második lett a Forma–1-ben, tehát idén nem ő volt a legjobb.

A szavazás végeredménye
1. Roger Federer (svájci, tenisz) 145 pont
2. Fernando Alonso (spanyol, Forma-1) 89
3. Fabio Cannavaro (olasz, labdarúgás) 75
4. Ole-Einar Björndalen (norvég, sílövészet) 58
5. Benjamin Raich (osztrák, alpesi sí) 45
6. Sebastian Loeb (francia, rali) 44
7. Justine Henin-Hardenne (belga, tenisz) 42
8. Michael Greis (német, sílövészet) 37
9. Jelena Iszinbajeva (orosz, atlétika) 33
10. Laure Manadou (francia, úszás) 28

Ajánlott videó

Olvasói sztorik