Élet-Stílus

Elhunyt Bényi Árpád

Elhunyt Bényi Árpád festőművész, Debrecen város díszpolgára - tudatta a megyei jogú város önkormányzatának sajtóreferense szerdán az MTI-vel. A 75 éves művészt december 24-én érte a halál.

A kétszeres Csokonai-díjas, Medgyessy Ferenc-, Holló László- és Debrecen Kultúrájáért-díjas festőművészt, aki munkájáért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje kitüntetést is, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek – olvasható a városháza közleményében.

Bényi Árpád 1931. március 23-án született az erdélyi Dicsőszentmártonban. 1955-ben a szegedi Pedagógiai Főiskolán, 1966-ban a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen végzett.

Az 1960-as évek végétől festett expresszív, lendületes, folthatásokra épülő, gazdag színvilágú festményeket, életképeket, csendéleteket. Főként bihari élményekből született tájképein a motívumokat néhány ecsetvonássá redukálta. Portréin az ábrázolt személy belső vonásait igyekezett visszaadni.

1975-től a debreceni művésztelepen élt. A hajdúböszörményi művésztelep egyik alapítója volt, de részt vett a tokaji, a vilniusi, és a potsdami művésztelepek munkájában is.

Bényi Árpádnak ez év október 23-án nyílt életmű-kiállítása a debreceni Kölcsey Központban. A tárlatot december elejéig láthatta a közönség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik