Élet-Stílus

Feltörték a Mikulás weboldalát

Mintha a télapónak nem lenne elé dolga a napokban, úgy tűnik, most még a hacker-krampuszokkal is fel kell vennie a harcot.

A StopBadadware.org fogyasztói érdekképviseleti szervezet arról számolt be, hogy a múlt héten egy nevadai férfi – aki törvényesen is felvette a Santa Claus nevet – azzal kereste fel őket, hogy a Google web-szűrői ártalmasnak bélyegzik oldalát, a Santaslink.netet – írja a ComputerWorld. Claus egy gyermekjogi aktivista, aki az USA-t körbejárva próbál a törvényalkotóknál lobbizni a fiatalkórúak érdekében.

Azóta kiderült, hogy a Santaslink.netet feltörték. Roger Thompson, az Exploit Prevention Labs biztonséági cég technikai vezetőjének elmondása szerint pénteken a weboldal még mindig ártalmas szoftvereket töltött le az odalátogatók számítógépére. Állítólag az oldal az Internet Explorer egy – augusztusban már patchelt – hibáját használja ki, így a korábbi verziót használók gépe potenciális veszélynek van kitéve. “Az oldalt feltörték. Ha nem használja a patchet, akkor egy biztonsági résen keresztül több adware-t és spyware-t is feltelepül a gépére” – áll Thompson üzenetében.


Feltörték a Mikulás weboldalát 1

Mikulás oldalát sem kímélték a hackerek!


“Konzultált a helyi szakemberekkel – akik szerintünk csak a manói lehettek – ám nem találtak semmi kivetnivalót az oldalával kapcsolatban” – írja Jason Callina, a StopBadware.org fejlesztője blogbejegyzésében. “A honlap mélyén fellelhető volt egy programkód, amely ártó szándékú linket tartalmazott” – tette hozzá a szakember.

A StopBadware.orgot idén a Google, a Lenovo és Sun hozta létre, hogy egy közösségi figyelő szervezetet segítségével védjék meg a felhasználókat a vírusok és kémszoftverek veszélyeitől. “A történet tanúsága, hogy azok a krampuszok, akik támadó szoftvereik elterjesztésén fáradoznak, még a Télapó weboldalát sem kímélik” – vélekedik Callina.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik