Élet-Stílus

Sport 2006: fény és árnyék

Az év elején az olaszországi Torinóra figyelt a világ sportszerető része. A XX. téli olimpiai játékokon, ahogy lenni szokott, új hősök születtek és bálványok hullatok a porba – stílszerűbben a hóba.

Legendák lettek Torinóban

Az első kategóriát erősíti a kerékpározóból olimpiai bajnok gyorskorcsolyázóvá lett Clara Hughes mellett Kristin Smigun, az észtek kiváló sífutója, aki a 15 kilométeres üldözéses versenyt és a 10 kilométeres klasszikus számot is megnyerte. Felix Gottwald neve is díszes aranybetűkkel került be a sport nagy históriáskönyvébe, miután az osztrák versenyző az északi összetett valamennyi számában a dobogóra állt, két arannyal és egy ezüsttel zárta a játékokat.


Michael Greis német bitalonista is kellemes emlékeket őrizhet Torinóról, hiszen triplázott, azaz három aranyérmet is szerzett. Kjetil Andre Aamodt előtt is illik kalapot emelni, a derék norvég síelő ugyanis 1992 és 2002 után idén is megnyerte a férfiak között a szuper-óriásműlesiklást. A német bobosok is állandóságot képviselik: Andre Lange és társai 1994 óta legyőzhetetlenek, Torinóban mindhárom számot aranyérmesként fejezték be. Duff Gibson
Sport 2006: fény és árnyék 1

A kanadai hokicsapat dicstelenül távozott Torinóból (CP)

egy híjánSport 2006: fény és árnyék 2 40 évesen ért a csúcsra, a kanadai skeletonos voltSport 2006: fény és árnyék 2 a 2006-os játékok legidősebb olimpiai bajnoka.

Björndalennek semmi sem sikerült

Janica Kostelic, a lejtők horvát királynője betegen készült a torinói megmérettetésre, talán ez az oka annak, hogy nem tudta megismételni a Salt Lake Cityben nyújtott teljesítményét, az idei olimpián csak kombinációban nyert. De ő legalább egyszer azért a felállhatott a dobogó tetejére, nem úgy mint Ole Einar Björndalen. A norvég sífutó, aki négy évvel ezelőtt négy aranyéremmel zárt, Torinóból “csak” két ezüsttel és egy bronzzal térhetett haza. A legközelebb az üldözéses versenyben volt az aranyhoz, csakhogy a francia Vincent Defrasne az utolsó métereken lehajrázta. Kiderült: Björndalen is ember…

Hannu Manninen (északi összetett) és Janne Ahonen (síugrás) is toronymagas esélyesként érkezett, ám lógó orral, aranyérem nélkül távozott. A jégkorongtorna nagy esélyese, a címvédő kanadai válogatott is dicstelenül és korán búcsúzott: már a négy közé sem jutott be, miután a negyeddöntőben 2-0-ra kikapott az oroszoktól, de a csoportkörben a svájciak is megtréfálták.

Egy védő a listák élén
Sport 2006: fény és árnyék 4

Fabio Cannavaro: egy védõ a csúcson (EPA)


Az év másik markáns sporteseménye, a labarúgó-világbajnokság nem szolgált különösebb szenzációval. Hacsak azt nem vesszük annak, hogy a címvédő, a torna legnagyobb esélyesének vélt Brazília már a legjobb négy közé sem jutott be, de akkor ide biggyeszthetjük azt is, hogy Spanyolország, amely továbbra is csak klubszinten tartozik az elithez, újra dicstelenül hagyta maga mögött a futball nagy ünnepét, mivel már a nyolcaddöntőben búcsúzott.

A bírói fegyelmezések tekintetében rekordot döntött a 2006-os világbajnokság, a sárga 345, a piros 28 esetben villant. A brazil Rolaldo háromszor volt eredményes, ezzel 15-re tornázta fel a vb-találatai számát, és a német Gerd Müllert megelőzve az örökrangsor első helyére került. A vb-k történetében másodszor dőlt el tizenegyesekkel a trófea sorsa, melyet Olaszország két kapott góllal (!) kaparintott meg.

A tornán pazar teljesítményt nyújtó Fabio Cannavaro, az olaszok csapatkapitánya futott be elsőként az év végi Aranylabda, valamint a FIFA Év játékosa választáson. Ez azért kerülhet bele a sportszenzációk közé, mert korábban védőjátékos még egyik nevezett díjat sem tehette zsebre.

Magyar futball – negatív szenzáció

A Juventus (a nagy port kavart olasz bundabotránnyal együtt), illetve az eddig csak az élvonalban szereplő, a legtöbb bajnoki elsőséggel bíró Ferencváros másodosztályba űzése már a negatív szenzációk közé tartozik. A honi futball további három ilyennel szolgál: a válogatott Eb-selejtezőn kikapott attól a Máltától, amely az elmúlt 13 évben egyetlen tétmérkőzést sem tudott megnyerni, valamint az Újpest FC hazai pályán 4-0-ra vesztett a liechtensteini FC Vaduzzal szemben – ezáltal gyorsan el is búcsúzott az UEFA-kupa további küzdelmeitől. Végül, de nem utolsó sorban: a Debrecen nemzetközi szereplése is több volt mint kijózanító, a nem túl veretes macedón Rabotnicski 5-2-es összesítéssel lépett túl a magyar bajnokon a BL-selejtező második körében.

Világcsúcsokat döntöttek

Folytassuk a sort az egyéni sportágakkal: úszásban például öt férfi és 10 női számban dőlt meg a világcsúcs, egyes távokon többször is. Laure Manaudou, a franciák a 19 éves hableánya a budapesti Eb-n és a helsinki fedettpályás kontinensviadalon is világrekordot döntött. Atlétikában a jamaicai Asafa Powell háromszor is beállította saját világcsúcsát a legtekintélyesebb távon, 100 méteren, de 9.77-es idejét az amerikai Justin Gatlin is megfutotta, rá viszont doppingvétség miatt meglehetősen hosszú eltiltás vár. A kínai Liu Sziang 110 gáton, az etióp Meseret Defar 5000 méteren, az ausztrál Nathan Deakes pedig 50 kilométeres gyaloglásban érte el a világ eddigi legjobb eredményét. Ehelyütt Haile Gebreselassier teljesítményét is illik méltatni, az etióp atléta – nem olimpiai számokban – félmaratonban és 20 kilométeren futott világcsúcsot.

Nem csak a francia drazsé fogyott

Az idei Tour de France szenzációval indult és azzal is fejeződött be – igaz, ennek szemernyi köze sincs a sporthoz. A spanyol doppingbotrányban való érintettség okán még a rajt előtt egy csapatot és 22 versenyzőt zártak ki, köztük volt az olasz Ivan Basso és a német Jan Ullrich is. A háromhetes francia körverseny az amerikai Floyd Landis sikerét hozta, akiről később derült ki, hogy a szakaszok között nem csak a francia drazsét tömte magába. A B próba igazolta az első teszt pozitív eredményét, azaz a túl magas tesztoszteronszintet. Ha megfosztják az elsőségétől – ez hivatalosan még nem történt meg -, akkor ő lesz a franciaországi viadal történetének második bajnoka, akit utólag kizárnak.

Rossi elveszítette a trónt
Sport 2006: fény és árnyék 5

Valentino Rossi átadta a trónt Nicky Haydennek (EPA)



Valentino Rossi ötéves uralkodása véget ért a motorkerékpársport királykategóriájában. Az olasz kentaur az utolsó, valenciai futamon bukott, és hiába ült vissza a motorra, nem tudta megakadályozni az amerikai Nicky Hayden megkoronázását. Ha úgy vesszük, Rossi újabb elsősége mindössze két ezred másodpercen múlt, ugyanis éppen ennyivel kapott ki Toni Eliastól Portugáliában. Márpedig ha Estorilban az olasz ér elsőként a célba, akkor pontegyenlőség lett volna az élen, és több futamgyőzelme okán Rossi most nyolcszoros világbajnoknak (korábban 125-ben és 250-ben is diadalmaskodott) vallhatná magát.

Sebastian Loeb, franciák zseniális pilótája sorozatban harmadik rali-világbajnoki címét szerezte meg az idén, méghozzá úgy, hogy kerékpárbalesetéből származó kéztörése miatt a szezon utolsó négy futamán nem is állt rajthoz! Az autósport csúcskategóriájában csak az utolsó versenyen dőlt el a vb-cím. A német Michael Schumachert Japánban motorhiba (ki is állt), Brazíliában defekt hátráltatta, ez pedig a spanyol Fernando Alonso malmára hajtotta a vizet. Minden idők legfiatalabb világbajnoka tehát ismételt.

Federer otthon van a füvön

Roger Federer sorozatban negydszer nyert Wimbledonban, Andy Roddick döntőbeli legyőzésével sorozatban 48. füvespályás győzelmét aratta, ezzel tovább javított a világcsúcsán. A 25 esztendős világelső az Ausztrál Openen és US Openen is diadalmaskodott, összesen 12 ATP-viadalt nyert 2006-ban, a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) az év végén a sportág világbajnokává választotta a női trónon ülő belga Justine Henin-Hardenne-nel együtt.

A búcsú éve
Sport 2006: fény és árnyék 6

Michael Schumacher: valami véget ért (EPA)



2006 a nagy visszavonulások éve is volt. A hétszeres Forma-1-es világbajnok, az összes jelentős rekordot megdöntő német Michael Schumacher mellett Andre Agassi, az amerikaiak nyolcszoros Grand Slam-győztes teniszezője is a búcsút választotta. Zinedine Zidane-nal sem találkozunk többet a pályán, a francia labdarúgó a németországi vb után aranylabdásként, világ- és Európa-bajnokként, valamint BL-győztesként akasztotta szögre a stoplist. A “lelépése” nem sikerült valami szépre: a vb-döntőben mellbe fejelte az olasz Marco Materazzit, amiért piros lappal az öltözőbe zavarták. Jövőre már a kiváló öklözőnk Kótai Mihály, illetve a 24 éves Ian Thorpe, az ausztrálok többszörös olimpiai és világbajnok úszója is a civil életben próbál




Sport 2006: fény és árnyék 7
sport.lap.hu

Sport 2006: fény és árnyék 7
Sport 2006: fény és árnyék 9

meg érvényesülni. A többiekkel folytatás 2007-ben…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik