Élet-Stílus

2006: világraszóló magyar sportsikerek

Ezüstös Kemény-legények

A magyar férfi vízilabda-csapattól a közvélemény már évek óta mindig aranyérmet vár, de ez sajnos az utóbbi három világversenyen diadalmaskodó szerbek a nyári Eb-n meghiúsították Kásásék terveit. Kemény Dénes csapat szoros csatában maradt alul a hazai pálya előnyeit élvező délszlávok ellen, a pekingi olimpián azonban címvédőnek szállhat. Az eredménytől függetlenül a tréner már jelezte, hogy az ötkarikás játékok visszavonul.

Kajak-kenu, öttusa, úszás, vívás – ezekben a sportágakban évek óta hagyományosan jó eredményekre képesek a hazai versenyzők. Idén is elsősorban ezekben a számokban remekeltek kiválóságaink: Cseh László, Nagy Tímea, a női és férfi kajak válogatott, Berki Krisztián vagy éppen az öttusa válogatottak a világ közvetlen élvonalához tartoznak.

A lányok mindenkit vertek

Az idei évet tekintve mindenképpen ki kell emelnünk az Év csapata választáson feltehetően mindenhol taroló női kajak-kettősünket. Ahol Kovács Katalin és Janics Natasa közösen vízre szállt – legyen az kettes vagy négyes – ott tarolt: a racicei Európa-bajnokságon éppúgy mint a szegedi vébén. Mellettük persze nem szabad elfeledkezni a csapat többi tagjáról: a női egyes királynőjéről, Benedek Dalmáról, vagy éppen a Kozmann György-Kolonics György illetve Kammerer Zoltán-Kucsera Gábor kettesekről sem.

Kovácsék korábban egyesben aratták a legnagyobb sikereiket. A vajdasági születésű Natasa eleinte még jugoszláv színekben, igaz már akkor is Fábiánné Rosznyói Katalin irányította a felkészülését. 2001-ben Janics úgy döntött, hogy a magyar válogatott tagjaként folytatja pályafutását. A magát magyarnak valló versenyző több alkalommal is legyőzte az addig verhetetlennek hitt Kovácsot, végül azonban úgy döntött, hogy egyesben és párosban nem lehet egy időben felérni a csúcsra, és ezért a kettesre koncentrál.

Bárhol, bármikor a legjobbak

Ezt a lépést azóta biztosan nem bánta meg, hiszen Kováccsal párban szinte legyőzhetetlen. Ráadásul elsőségeik jelentős részét úgy aratják, hogy a mezőny többi tagja még csak megszorítani sem nagyon tudja őket. A folyamatos jó szereplés már csak azért is figyelemreméltó, mert a világversenyeken általában rövid időközönként követik egymást a futamok. Kovácséknak nem egyszer alig maradt arra idejük, hogy kipihenjék az előző számot, ismét hajóba kellett ülniük. A megfeszített program azonban az eredményeken nem mutatkozott meg.

A trénerük ugyan híres arról, hogy a nevektől függetlenül válogat, de nehezen elképzelhető, hogy a pekingi olimpián megbontaná az eddig ragyogóan működő egységet. Kovács és Janics két számban állhat rajthoz majd a 2008-os olimpián (a 200 méter nem szerepel az ötkarikás játékok programjában). Angyal Zoltán szövetségi kapitány abban reménykedik, hogy az elmúlt három olimpia hagyományaihoz híven a távol-keleten is a kajak-kenusok lesznek a csapat legeredményesebb tagjai. A neveket ugyan nem említett, de két-három aranyérmet vár a kapitány, ami meglehetősen visszafogott becslés, hiszen a szegedi vébén hat olimpiai számban végzett magyar hajó az élen.


2006: világraszóló magyar sportsikerek 1

Cseh Laci elégedetlen volt, de az eredményei magukért beszélnek (MTI)

A “Magyar Kalóz”

Már most a pekingi olimpia illetve a jövő évi melbourne-i világbajnokság lebeg a magyar úszósport egyetlen igazi klasszisának, Cseh Lászlónak a szeme előtt. Turi György tanítványa is hazai környezetben adott úszóleckét Európának. Az utolsó pillanatra felépült margitszigeti uszodában két arany- és egy ezüst-, a helsinki rövidpályás Eb-n pedig egy arany- és két ezüstéremmel záró sportoló nem volt magával maradéktalanul elégedett az idei évvel kapcsolatban.

A margitszigeti Eb-n a korábban kitűzött célt ugyan sikerült elérni, de az időeredmények elmaradtak a várttól. A rövidpályás kontinenstorna után pedig kimondottan csalódottnak tűnt a fekete kendőjéről is

Öttusa: a fiúknak most jobban ment

Idén az öttusás fiúknak remekeltek: Vörös Zsuzsa ugyan esélyeshez méltóan megnyerte a budakalászi Európa-bajnokság egyéni számát, de a fiúcsapat minden versenyszámban maga mögé utasította a mezőnyt, a novemberi világbajnokságon pedig a váltóban nem találtak legyőzőre.

elhíresült Cseh László: “Sajnos pontosan tudom, hogy vannak problémáim az úszással: nem elsősorban technikailag, hanem az állóképességgel. Nem sikerült azt az edzésmennyiséget rendesen megcsinálnom, amit kellene. Ez az év egyáltalán nem jött úgy össze, ahogy szerettem volna, hiszen a margitszigeti Európa-bajnokságon sem tudtam a legjobb időimet túlszárnyalni, a mostani idő pedig egyenesen gyalázatos. Az igazán gyalázatos azonban az, hogy valaki megvert Európából. Pontosan tudom, mit kell tennem ahhoz, hogy ez ne fordulhasson elő még egyszer. Ahhoz, hogy Phelpset meg tudjam verni, mindent más fel kell áldozzak, kizárólag az úszásra szabad koncentrálnom, semmi másra. Az elszántság megvan bennem, még ha most iszonyúan rosszul is érzem magam. Rég voltam ennyire elkeseredve.”

Mindenesetre az ellenfelek már megtanulták becsülni a magyart. Luca Marin győzte le a Helsinkiben rendezett rövidpályás Eb-n Cseh Lászlót, és ennek úgy őrült, mintha legalább olimpiai aranyérmet nyert volna. Nemrégiben pedig a nagy rivális Phelps nyilatkozott úgy, hogy tart a magyar vetélytársától.

Egy másik magyar klasszis, Kovács Ági is ott lesz Pekingben az ötkarikás játékokon, és remélhetőleg a tavalyi tündöklés után a fiatalok, Hosszú, Jakabos, Boulsevicz és az év végére újra magára találó Gyurta Dániel is még sok kellemes percet szerez nekünk.

Világverő édesanya

Berki Krisztián idei szezonja sem teljesen úgy sikerült, ahogyan szerette volna, de a KSI SE versenyzője szépen zárta az évet, hiszen a Brazíliában megrendezett Világkupa-döntőben az ezüstérmes lett a toronymagas esélyes kínai versenyző mögött. Év közben két Vk-versenyen nem talált legyőzőre a lólengés magyar csillaga folytatva a sportág csodálatos hagyományait.

Nagy Tímea idei produkciójáról is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni: a kétszeres olimpiai bajnok vívónőnk idén úgy nyert aranyérmet a torinói világbajnokságon, hogy mindössze egy éve szülte meg a harmadik gyermekét. “Amikor visszatértem, 35 kiló plusz volt rajtam, azt kellett ledolgoznom Kulcsár Győző instrukciói alapján. Ami az anyaságot és a versenyzést illeti, igyekszem szétválasztani a kettőt, mert egyébként nem tudnék koncentrálni a feladatomra. Az atlantai olimpia után megváltozott néhány dolog fontossági sorrendje az életemben. A gyerekek, a család vette át az első helyet, a vívás hátrébb szorult. Ez nem azt jelenti, hogy kevesebbet edzettem volna, sőt… Inkább azt jelentette ez, hogy a sikert és a kudarcot is könnyebben tudtam kezelni, mert tudtam, bármi történik is a páston, van egy családom, ahol számítanak rám, szükség van rám és szeretnek.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik