Élet-Stílus

Továbbra is tart a ködkáosz Londonban

Pénteken is folytatódott a köd okozta, napok óta tartó súlyos fennakadás az angliai repülőtereken, elsősorban is a londoni Heathrow-n, ahol a British Airways az előző két naphoz hasonlóan ismét törölte összes belföldi és több európai járatát.

A legnagyobb brit légitársaság információs szolgálata szerint a BA – amelyé a Heathrow leszállási jogainak 40 százaléka – pénteken is közlekedtette három budapesti járatát, az előző napokhoz képest kisebb késésekkel: a délelőtti, BA865-ös számú járat 10:05 óra helyett helyi idő szerint 10:56-ra volt kiírva, a 14:30-ra várt BA869-es járat leszállása pedig a kiírás szerint fél ötkor volt esedékes. Ez utóbbi járat előző nap csaknem négy órás késéssel érkezett. Az esti, 867-es számú budapesti járatot időre várták.

A British Airways ugyanakkor összes belföldi és több közeli európai járatát törölte, így pénteken sem indultak el a Heathrow-ról a BA gépei egyebek mellett Manchesterbe, Edinburgh-ba, Glasgow-ba, Aberdeenbe és Newcastle-ba. A BA ezekre a célállomásokra előző nap háromezer utast szállított el busszal Londonból. Az északkelet-skóciai Aberdeen Londontól csaknem ezer kilométerre van, így oda közúton egy teljes nap az utazás.

A BAA repülőtér-üzemeltető adatai szerint pénteken is mintegy 40 ezer azoknak az utasoknak a száma, akik a fennakadás miatt nem tudnak elutazni a Heathrow-ról. A British Airways előző nap összesen háromezer szállodai szobát foglalt Londonban rekedt utasainak; akiket nem tudtak a repülőtérről elszállítani, azoknak fűtött sátrakat emeltek, és ötezer takarót osztottak ki. Számos átutazó, akinek nem jutott szállodai szoba, három napja “lakik” a Heathrow-n.

Karácsony és újév között csak a Heathrow-n 3 millió utas fordulna meg a foglalások alapján. A törléseket és a késéseket az okozza, hogy a repülésirányítás a rossz látási viszonyok miatt megkétszerezte az egyes érkező és induló gépek közötti távolságot a Heathrow-n, vagyis a repülőtér kapacitásának felével tud csak működni. A Heathrow-n normális időjárás esetén átlagosan 55 másodpercenként száll le és fel egy-egy repülőgép.

A BA pénteken közölte, hogy hosszú távú járatai közlekednek. A törlendő járatok kiválasztásában a fő meggondolás az, hogy a belföldi, illetve a párizsi és a brüsszeli úticélok vonattal, vagy közúton is elérhetők, bár az év végi ünnepek előtt a belföldi vonatjegyek, illetve a Londonból Párizsba és Brüsszelbe közlekedő Eurostar szuperexpressz jegyei jórészt elővételben elkeltek.

A Magyarországról érkező utasok másik fő londoni célrepülőterén, Lutonon, ahol jóval kisebb a forgalom, mint Heathrow-n, kisebb késésektől eltekintve nem volt nagy fennakadás. Az EasyJet délre várt budapesti járatára a repülőtér információs szolgálata ötperces késést jelzett.

A sűrű köd éppen a karácsony előtti hatalmas forgalom idején borította fel a repülési menetrendet; ebben az időszakban csak a Heathrow-n naponta több mint 200 ezer utas fordul meg. A repülőtér tavaly egész évben 67 millió utast indított és fogadott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik