Élet-Stílus

Visszatérhet a Discovery

Nem találtak az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakemberei meghibásodást a Discovery hőálló pajzsán - az űrsikló legénysége küldetése végeztével visszatérhet a Földre, de egyelőre nem tudni, hogy mikor és hol landol az űrhajójuk.

A NASA űrhajósai az elmúlt nap folyamán egy 15 méteres robotkarra erősített kamerával végigpásztázták az űrhajó külső burkolatát, és a felvételt továbbították a földi irányító központba. A NASA szakemberei a felvételek áttekintése után csütörtökön úgy döntöttek, hogy a Discovery készen áll a landolásra. A hőálló pajzs ellenőrzését a Columbia űrrepülőgép három évvel ezelőtti tragédiája után tették kötelezővé.

A NASA két napot, pénteken és szombatot, illetve három helyszínt – az Új Mexikói White Sands rakétakísérleti terepet, a kaliforniai Edwards légitámaszpontot és a floridai Canaveral-foknál található űrközpontot – jelölt ki landolásra.

A kilenc napos küldetés alatt a Discovery űrhajósai négy űrsétát tettek: korszerűsítették az ISS áramellátó rendszerét, üzembe helyeztek egy kéttonnás pótberendezést, illetve összehajtogattak egy napelemtáblát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik