Élet-Stílus

Szerényen nőtt a belföldi turizmus

A hazai lakosság belföldi turisztikai részvételét 2006 első háromnegyed évében szerény növekedés jellemezte. A szálláshelyi és az összes kiadás egyaránt nőtt, amit a kereskedelmi szálláshelyek belföldi forgalmának növekedése is jelzett.

A belföldi turisztikai aktivitás az első fél évben mérsékelten nőtt, az egynapos kirándulásokon a háztartások 66 százaléka, hétvégi típusú 2-4 napos utazásokon 29 százaléka, ennél hosszabb utazásokon pedig 16 százaléka vett részt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összesítéséből.

Az első háromnegyed évben egynapos kirándulásokon a háztartások 72 százaléka, hétvégi típusú, 2-4 napos utazásokon 35 százaléka, ennél hosszabb utazásokon pedig 25 százaléka vett részt. Az utazási aktivitás, az igazi turizmust jelentő öt- és többnapos utak esetében az első háromnegyed évben az előző év azonos időszakához képest gyakorlatilag nem változott. Az öt- és többnapos utakon részt vevő személyek száma 5 százalékkal gyarapodott, az eltöltött idő gyakorlatilag változatlan maradt.


2006 I–III. negyedévében az öt és több napra utazók folyó áron számítva 113 milliárd forintot költöttek, ami 11 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A kiadások 49 százalékát fordították szálláshelyi és vendéglátó-szolgáltatások vásárlására, további 18 százalékát élelmiszer-vásárlásokra, 11 százalékát pedig üzemanyag-vásárlásra.

A legdinamikusabban az étkezéssel igénybe vett szálláshelyi szolgáltatásokért kifizetett összeg emelkedett, amely az előző évinél 26 százalékkal magasabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik