Élet-Stílus

Szabadon engedik a megmérgezett sasokat

Pénteken szabadon engedik azt a két életben maradt parlagi és réti sast, amelyeket karbofurán mérgezéssel találták két hete Jászárokszállás határában. Több állat azonban elpusztult a szándékosan kihelyezett méregtől.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) közlése szerint a két túlélőt a fővárosi állatkertbe szállították, ahol az állatorvosi kezelésnek köszönhetően mostanra felgyógyultak és megerősödtek. A területről több elpusztult védett állat – további két parlagi sas és négy egerészölyv -, valamint a mérgezéshez csaliként használt galambok teteme is előkerült. A parlagi- és a rétisasok természetvédelmi értéke példányonként egymillió forint, így a rendőrség több millió forintos természetvédelmi kárt okozó bűncselekmény ügyében indított nyomozást.

Szándékos mérgezés

A sasokat szándékosan mérgezték meg: az MME munkatársait helyi vadászok riasztották azzal, hogy döglött sast találtak a határban. A helyszínre érkező madarászok az elpusztult parlagi sas közelében galambtetemekre, macskatetemre, és egy, még életben lévő sasra bukkantak. Az utóbbi évek mérgezéses eseteiért a legtöbb esetben a karbofurán nevű idegméreg volt a felelős, így már hazánkban is bizonyítottan több száz védett madár pusztulását okozta. Ez a szer 2003-ban az év talán legsúlyosabb természetkárosítását okozta, amikor öt réti sas, számos nagykócsag, szürkegém, és dankasirályok maradványait találták meg a Pacsmagi halastavaknál – olvasható a szervezet honlapján.

Ez okozta idén nyáron egy egész parlagi sas család pusztulását is, amikor a szülők mérgezett zsákmányállatot vittek fiókáiknak. A madarakból kimutatott idegmérget talajlakó rovarok ellen használják, ragadozómadarakba csak gondatlan használattal, vagy szándékos mérgezéssel kerülhet.

A karbofuránt helyettesíthető

A mostani mérgezés helyszínén két nappal később újabb legyengült sast, ezúttal egy réti sast, és egy elpusztult rókát találtak. Mind a parlagi-, mind a réti sas fokozottan védett faj, egyetlen példány természetvédelmi értéke egymillió forint. Parlagi sasból mindössze 81 pár található Magyarországon, és ez a 81 pár adja az Európai Unió állományának kétharmadát.

Mivel a karbofuránt tartalmazó növényvédőszerek számos kevésbé veszélyes vegyszerrel is helyettesíthetőek, ezért természetvédők karbofurán tartalmú szerek betiltását kezdeményezi. Az Amerikai Egyesült Államokban idén augusztusban tiltották be teljesen a hatóanyag forgalmazását, miután az elmúlt években vadmadarak milliói mérgeződtek meg miatta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik