Élet-Stílus

2005: sztárdömping Budapesten

Soha akkora sztárjárást nem látott még az ország, mint 2005-ben. Korábban évente 2-3 elsővonalbeli pop-, rocksztár koncertezett Budapesten, idén szinte minden hónapban ennyi. És a nyári fesztiválokat - leginkább a Szigetet - nem is számoltuk.

Itt jártak 2005-ben:

Simply Red
Stereo MC’s
The Rasmus
Phil Collins
Velvet Revolver
Green Day
Duran Duran
Avril Lavigne
Marilyn Manson
Mark Knopfler
Alanis Morrisette
Anastacia
Black Eyed Peas
Garbage
Queen
Rammstein + Apocalyptica
Seal
Steve Vai
Lionel Richie
Yngwie Malmsteen
Jamiroquai
Rod Stewart
Dream Theater
Vaya con Dios
Joe Cocker
Pat Metheny Group
The Tarantinos
R. E. M.


2005: sztárdömping Budapesten 1

2005: sztárdömping Budapesten 2

2005: sztárdömping Budapesten 1

Ide jönnek 2006-ban

január 19. Clawfinger
február 16. Earth, Wind & Fire, Kool& The Gang, Gipsy All Stars
február 26. Deep Purple
március 5. Chris Rea
március 21. és június 12. Depeche Mode
április 22.Eros Ramazotti
július 18. Eric Clapton
július 19. Robbie Williams


2005: sztárdömping Budapesten 1

2005: sztárdömping Budapesten 2

Ma már Budapest gyakorlatilag kihagyhatatlan koncertállomása a világsztároknak. Nem kell Bécsbe, Zágrábba, vagy Prágába utaznunk, ha a világ élvonalbeli zenekarait, előadóit élőben szeretnénk meghallgatni. El vagyunk tehát kényeztetve, főleg, ha van elég pénzünk a nem túl olcsó jegyárakra.

A popsztárok döntő része két nagy koncertszervező cég jóvoltából (no meg üzleti érdekéből) építi be a budapesti helyszíneket a turnéprogramjába. A két cég, a ShowTime Budapest és a Multimedia Concerts igen jó évet zár 2005-ben: nagyjából hasonló, 1,3-1,4 milliárd forintos bevételt könyvelhetnek el.

Hegedűs László, a Multimedia Concerts és Brády Márton, a Showtime ügyvezető igazgatója egyetértenek abban, hogy azért ugrott meg így a „nagy koncertek” száma az utóbbi két évben, mert egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy kifizessék – esetleg havonta is – a borsos jegyárakat. Lassú, de folyamatos növekedést könyvelhet el a koncertszervező-piac. Mindkét társaság egyre több jegyet ad el, egyre több bevételre tesz szert, és ebből egyre több neves előadót tud meghívni Magyarországra.

Mint Hegedűs elmondta, néhány éve még évente 1-2 nagy világsztár tévedt Budapestre, 2005-ben nagyjából kéthetente megfordult egy, sőt voltak még sűrűbb időszakok is. Időnként annyira túltelített a piac, főleg az április-júniusi csúcsidőszakban, hogy a legnívósabb koncertek sem feltétlenül „teltházzal mentek”. Az is előfordult, hogy egy nap két „nagy koncert” is volt Budapesten. Május 24-én Joe Cocker a Sportarénában, a Pat Metheny Group a Margitszigeten játszott, június 20-án Yngwie Malmsteen és a Jamiroquai között kellett dönteniük a koncertlátogatóknak.

Brády Márton szerint a koncertszervezés az egyik legrizikósabb üzleti vállalkozás. A szervezőknek a helyszín bérleti díját például mindenképp ki kell fizetniük, akkor is, ha csak néhány ember megy el az adott hangversenyre. Ezen felül számos egyéb magas költségű tétellel kell számolni egy-egy szupersztár koncertje kapcsán. Nagyjából 70-80 százalékos kihasználtság esetén rentábilis egy buli. Ha félházzal megy egy produkció, az már erős veszteség a koncertszervezőnek.

A szervezők célja, hogy minden egyes koncert nyereséges legyen, de ezt 2005-ben nem tudták tartani. A mostanában minden díjat besöprő, itthon is rendkívül népszerű amerikai neopunk csapat, a Green Day például háromnegyed ház előtt játszott, de nagy csalódás (és anyagi ráfizetés) volt a Duran Duran vagy Marilyn Manson félházas koncertje is. A számos csúcsra járatott koncert bevétele azonban „eltartja ezeket”: az Anastacia-, a Queen-, vagy a Phil Collins-bulikon egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a Sportarénában.

Jövőre is sztárdömping

2006-ban hasonló minőségű és mennyiségű koncertre számíthat a közönség. Mindkét társaságnál már vannak biztos produkciók, ezekről lehetett értesülni, egyéb előadókról viszont egyik ügyvezető sem kívánt nyilatkozni. Mint mondták, évente 40-50 ajánlatról tárgyalnak, amiből 15-20 valósul meg. Az ajánlatokat egyrészt ők teszik a nemzetközi sztárok menedzsmentje felé, de egyre többször fordul elő, hogy a zenekarok képviselői jelentkeznek a Showtime-nál vagy a Multimédiánál.

Az előttünk álló évben a parlamenti választásokra is figyelniük kell a koncertszervezőknek. Hegedűs László azzal számol, hogy az év elején tovább fejlődik a piac, de a kulturális piacon is igencsak érezhető lesz májusra a politika mindent elsöprő hatása, ezért pont a sztárjárás főszezonjában az emberek el fognak fordulni a koncertektől. A választások után viszont várhatóan megnő a kulturális érdeklődés, újra kelendő lesz egy-egy világsztár koncertje.

Ami biztos, érdemes odafigyelni a 2006-os koncertnaptárra, mert az már most szédítő. Januárban jön a Clawfinger, februárban a Deep Purple, és egy fergeteges karneválnyitóra az Earth, Wind & Fire, a Kool & the Gang és a Gipsy Kings tagjai, márciusban Chris Rea és a Depeche Mode, áprilisban Eros Ramazotti, júniusban a nagy érdeklődés miatt újra a Depeche Mode, júliusban pedig két „nagyágyú”: Robbie Williams és Eric Clapton. Több bulira már most elkeltek a jegyek, érdemes hát időben kapcsolni!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik