Élet-Stílus

Üvegfolyosón a Grand Canyon felett

Több mint egy kilométer mély szakadék felett egy patkó alakú, üvegpadlózatú folyosón sétálni nem mindennapi élmény. Márpedig jövő év márciusától ezt tehetik azok, akik a Grand Canyonba látogatva befizetnek egy kis légi sétára a Skywalk elnevezésű látványosságba.

Arizona kietlenebb vidékein az őslakos indiánoknak ma már igen kevés kereseti lehetőségük adódik: a Hualapai törzs körében például a munkanélküliség eléri a 70 százalékot, a törzs lakóinak egyharmada pedig a létminimum alatt tengődik. Ezen még az sem segít, hogy állami jóváhagyással és támogatással a többi rezervátumban élő törzshöz hasonlóan a szerencsejáték-iparból megpróbálják fenntartani magukat. Kaszinójuk szekere egyáltalán nem fut, mivel Amerika legnagyobb szerencsejáték-központja, Las Vegas alig kétórányi autóútra van a törzs lakóhelyétől. Így aztán igen ritkán választják a szórakozni vágyók a Hualapai törzs kaszinóját, vagy ha mégis rávetemednek erre, akkor is pár tíz és ötcentest játszanak el, aztán már állnak is tovább.

Üvegpatkó

A turizmus sem jelentett mindeddig komoly alternatívát, hiszen a Grand Canyon Nemzeti Park, amely évente közel 4 millió látogatót vonz, szintén alig pár órányi autóútra helyezkedik el, és a látványosságokat kedvelő turisták inkább a nemzeti parkot választották a Hualapai-k turistaközpontja, a Grand Canyon West helyett. Most azonban úgy tűnik, hogy meglelhetik mégiscsak szerencséjüket a törzs tagjai: egy nagyszerű ötlettől vezérelve ugyanis egy patkó alakú üvegfolyosón sétálgatva több mint ezer méterrel a Grand Canyon medre felett élvezhetik a hihetetlen kilátást az odalátogató turisták. Az üvegpadlózatú sétakör 21 méterrel nyúlik ki a Grand Canyon pereméből. A sétakörhöz a tervezők egy éttermet és egyéb szolgáltatásokat nyújtó épületkomplexumot is terveztek.

David Jin, az ötletgazda üzletember már 1996-ban előállt tervével, ám a megvalósítás egy kicsit még váratott magára. Jövő év márciusában azonban, ha miden jól megy, megnyithatja kapuit a Skywalk, amely száz százalékban a Hualapai törzs tulajdonában lesz, az üzletember pedig a jegybevételek 50 százalékára tart igényt 25 éven keresztül. A 30 millió dolláros befektetés azonban a kínai származású üzletembernek így is megéri majd minden bizonnyal, miközben a törzs biztosnak tűnő bevételi forráshoz juthat.

Biztos, hogy biztos?

A bevételi forrás azonban egyelőre csak biztosnak tűnő forrás, probléma ugyanis bőven akad még vele. A National Geographic News beszámolója szerint nem véletlen, hogy már az építési munkák során is igen nagy óvatossággal járnak el: jövő év márciusában kerül a helyére a patkó alakú kifutó, ám az előzetes elképzelések szerint percenként alig másfél centimétert lehet majd mozdítani a behelyezéskor, az előzetes tervek szerint pedig legalább 12 méter mélységben lesz besüllyesztve a patkó másik vége a Grand Canyon peremébe, hogy aztán 120 látogatót is elbírjon a furcsa szerkezet.


Üvegfolyosón a Grand Canyon felett 1

Az ötlet egy kínai üzletembertõl származik.


A gondok azonban nem is feltétlenül a behelyezéskor jelentkezhetnek. A tervező Mark Johnson szerint nem állapítható meg pontosan, hogy a Grand Canyon pereme, amelybe behelyezik a patkót, mennyi ideig áll ellent a talajeróziónak. Johnson becslése szerint legalább 100 évet kibír majd, de elképzelhető az is, hogy több száz éven keresztül látogatható lesz a nevezetesség.

Másként látja ezt azonban Delores Honta, a Hualapai-k egyik képviselője: szerinte a közel 350 millió éves mészkő olyan porózus, hogy jó, ha 25 évig biztonságosan megtartja a patkókifutót. „A talaj igen száraz errefelé. Lyukakat fúrnak bele, ezzel még inkább megbontják a tömörségét, és semmi sem álltja meg majd az erózió felgyorsulását” – nyilatkozta a National Geographic Newsnak Honta.

Jonhson elismeri, hogy a Grand Canyon partja valóban sok helyen bármelyik pillanatban leszakadhat, hiszen nem a véletlen műve maga a Grand Canyon sem, ám aggodalomra ő nem lát okot: szerinte megfelelő technika alkalmazásával biztonságos lesz a Skywalk.

Megosztja a törzset a Skywalk

A törzs tagjai maguk is megosztottak: sokak szerint sokkal jobb, ha a természet adta lehetőségeket használják ki, és nem kaszinókat, avagy bevásárlóközpontokat nyitnak. A 2200 főt számláló törzs munkanélküliségi rátája változásra kényszeríti az ott lakókat, csakhogy a projekt ellenzői szerint ezzel saját földjüket szentségtelenítik meg. Honta például egyértelműen a Skywalk ellen van, mivel szerinte az ősök földjét rombolják szét azzal, hogy lyukakat fúrnak bele. Ráadásul egykoron temetkezési hely is volt a Skywalk környéke, így soha nem tudhatjuk, mikor túrják fel a szent helyet, mikor rombolják szét őseik nyughelyét. Honta elmondása alapján igen sok olyan őslakost temettek el a Grand Canyon barlangjaiban, akik saját földjüket védve estek el a harcokban.

Sheri Yellowhawk, korábban a törzs tanácsának tagja, azonban lelkes támogatója az ötletnek: „Nem erőműveket vagy felhőkarcolókat építünk, hanem mindössze kihasználjuk azt, amink van: a Grand Canyon szépségéből próbálunk megélni. Tennünk kell valamit azért, hogy megoldjuk problémáinkat, és a Skywalk az egyik ilyen kitörési pont lehet. Nem szabadott volna elszalasztanunk ezt a lehetőséget” – nyilatkozta az AP hírügynökségnek Yellowhawk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik