Élet-Stílus

A korábban elítélt polgármester állhat a szemétügy mögött

Legalább négy gyanúsítottja van a Németországból származó bálázott szemét illegális elhelyezése miatt indított nyomozásnak. Meg nem erősített információk szerint az ügy hátterében a kunbajai polgármester felesége áll.

A keddi kihallgatások után tudjuk a négy gyanúsítotton kívül a további gyanúsítottak számát véglegesíteni – mondta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Mihályné Bornemisza Eleonóra hozzátette: folyamatosan tartanak a kihallgatások, szembesítések, és rövid időn belül az ügyben érintett gazdasági társaságot is megnevezik. A rendőrség azoknak a telephelyeknek és külterületi ingatlanoknak a tulajdonosait hallgatja ki, ahol eddig Németországból származó bálás szemetet találtak.

Lakossági bejelentés alapján december első napjaiban szerzett arról tudomást a kiskunmajsai önkormányzat, hogy a város határában található egykori szovjet laktanya egyik hangárjában 144 bála, Németországból származó vegyes háztartási hulladék van lerakva.

Dósai Imre, a település polgármestere december 13-án az MTI-nek elmondta, hogy egy kamion érkezéséről is névtelen bejelentést kapott, ezért azt sikerült „tetten érni”, mielőtt lerakta volna rakományát. Az osztrák rendszámú kamion a fuvarlevél szerint Németországból érkezett. A kamiont és rakományát a rendőrség lefoglalta, majd másnap visszaindította rakományával együtt Ausztriába.

Az MTI-nek már december 13-án Kiskunmajsán egy neve elhallgatását kérő személy elmondta, hogy az illegális szemétbehozatal mögött egy kunbajai cég van, mely a település polgármesterének családjához köthető. Az információt megerősíti, hogy a Bács-Kiskun megyében eddig felfedezett, közel 3000 bála döntő hányadát, több mint 2000 bálát Kunbaján fedezték fel. Kunbaján kívül eddig Kiskunmajsán, Jászszentlászlón, Kecskeméten, Kerekegyházán és Pirtón találtak Németországból származó bálázott hulladékot a települések környékén, de több hulladéklerakóban is felfedeztek az utóbbi időben odaszállított és szétterített bálát.

A hatóságok által eddig még meg nem erősített információ szerint, a bálás szemét „megrendelője” a Szinkron 99 Kft., melynek a cégbejegyzés szerint Halász Istvánné az ügyvezetője. Az MTI kedden megpróbálta elérni Halász Istvánt, Kunbaja polgármesterét, de a település hivatalában nem tudták kapcsolni, mobilszámát pedig nem mondták meg.

Halász István (független) 2002-ig két cikluson át volt Kunbaja polgármestere. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2003 júniusában jogerősen egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte vámbűncselekmény miatt. Halász Istvánt azért találta bűnösnek a bíróság, mert évekkel korábban jelentős mennyiségű üzemanyagot hozott be az országba, amit fiktív számlák segítségével érték alatt vámoltatott el, s ezzel vámbűncselekményt követett el. A börtönbüntetését letöltött férfit az októberi önkormányzati választáson ismét a település polgármesterévé választották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik