Élet-Stílus

Az amerikaiak nem tudnak viselkedni

Szinte minden nemzet elégedett saját honfitársainak modorával, a legillendőbben viselkedő nemzet a brit, a legkevésbé jó modorú pedig az amerikai – derül ki egy friss felmérésből. A magyarok modora is a sereghajtók közt van.

A GfK Worldwide és a Wall Street Journal Europe 2006 őszi felmérése során 20 ország 20 300 lakosát kérdezte meg arról, vajon mely nemzet modora a legjobb és melyé a legrosszabb; mennyit illik, illetve nem illik késnünk egy előre egyeztetett baráti találkozóról; hogyan illik mobiltelefon hívást fogadnunk egy családi, vagy baráti vacsora közben; továbbá vajon megtilthatja-e egy házigazda otthonában a dohányzást vendégeinek.

A britek a legilledelmesebbek

A legillendőbben viselkedő nemzet kilétét firtató kérdésre kapott válaszok alapján elmondható, hogy szinte minden nemzet elégedett önmagával. A megkérdezettek az Egyesült Államokban és minden a kutatásban résztvevő nyugat-európai országban (Spanyolország és Olaszország kivételével) meg vannak arról győződve, hogy saját honfitársaik modora a legjobb.

A jó modor „hazája” sokak szerint az Egyesült Királyság, hiszen a válaszadók 16 százaléka a briteket említette első helyen, azaz legilledelmesebb nemzetként. A ranglista második helyén a franciák és németek osztoznak – egyaránt 13 százalékos említési aránnyal. A legjobb modorú nemzetek versenyében a „különdíjat” Japán kaphatná: a megkérdezettek 12 százalékának a japánok jutottak elsősorban eszébe, mint a legudvariasabb nemzet, s ezzel a távol-keleti ország a 4. helyen végzett az országok versenyében. Mi magyarok az összesített szavazatok alapján a nem túlzottan előkelő 32. helyre szorultunk Bulgáriát, Marokkót, Romániát és Ukrajnát lekörözve.

A legmodortalanabb nemzet

A megkérdezettek többségének szemében az amerikaiak tudnak legkevésbé illően viselkedni. E negatív véleményt különösen nagy arányban osztják a törökök (42 százalék), maguk az amerikaiak (26 százalék) és a németek (23 százalék). A ranglista következő helyezettje Oroszország – minden tizedik válaszadó az oroszokat említette első helyen, a harmadik Franciaország. Hazánk az összesített lista 23. helyét foglalja el.

Késni vagy nem késni?

Tízből négyen (41 százalék) gondolják úgy, hogy egy előre megbeszélt baráti találkozóra “mindig pontosan kell érkezni”, és a megkérdezettek több mint negyede (27 százaléka) véli úgy, jobb egy kicsit akár korábban érkezni. Pontosság tekintetében Oroszország és Ausztria a bajnok: itt tízből majd kilencen – 85 százalék – tartják fontosnak az időben, vagy annál kicsit korábbi érkezést. A dobogó harmadik fokára Olaszország állhatna fel (82 százalék). Magyarországon az összesítettnél egy egész picit szigorúbbak az elvárások. Minden második magyar pontos érkezést vár el és a megkérdezettek több mint negyede (27 százaléka) szerint a megbeszélt időpontnál “mindig egy kicsit korábban kell érkezni”.

Mobiletikett

Az európaiak 40 százaléka véli úgy, hogy családi, vagy baráti vacsora alkalmával a mobiltelefont mindig ki kell kapcsolni, közel egynegyedük (23 százalék) szerint pedig ugyan “fel lehet venni a telefont, de csak röviden illik beszélni”. Az első állítással legnagyobb arányban a skandinávok – Dánia: 65 százalék, Svédország 54 százalék –, és németek (50 százalék) értenek egyet. Törökországban a válaszadók 53, Görögországban 50 és Bulgáriában 41 százalékának nincs ellenére az, ha a hívott fél ilyen szituációban felveszi a telefon, de csak rövid beszélgetésre szorítkozik.

Az európai válaszadók további 25 százaléka szerint egy ilyen hívás fogadása esetén illik elhagyni a vacsora helyszínét, s az asztaltól kicsit távolabb elintézni a hívást. Ez jellemző szokás a mediterrán vidéken, így Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, de Lengyelországban (30 százalék) és Romániában is (28 százalék).

A bolgárok 8 százaléka és a görögök 6 százaléka felől a hívott fél nyugodtan felveheti a telefont, s olyan hosszan beszélhet az asztal mellett, ameddig csak jónak látja.

Dohányzás

A kutatók azt is megkérdezték, vajon joga van-e a házigazdának bármi módon korlátozni vendégeit a dohányzásban. A válaszadók több mint kétharmada (68 százaléka) gondolja úgy, hogy a házigazda ilyen alkalmakkor „megtilthatja a dohányzást a házon belül, de meg kellene engednie kint, a teraszon vagy a kertben“. E vélekedés különösen tartja magát Svédországban (84 százalék), Belgiumban (82 százalék) és Svájcban (78 százalék), de legkevésbé sem osztják e véleményt a görögök (39 százalék), a spanyolok (40 százalék), a bolgárok (41 százalék) és a törökök (48 százalék).

Főként a görögök, a bolgárok, a törökök és a spanyolok elleneznek mindenféle ezirányú korlátozást, s úgy gondolják, hogy „a vendéglátónak nem kellene megtiltania a dohányzást sem a házban, sem a teraszon“.

Mindazonáltal csupán 13 százalékot tesz ki azoknak az aránya, akik szerint „a vendéglátó megtilthatja a dohányzást az egész házban és a teraszon is“. Spanyolországban a válaszadók 19 százaléka, a „nagy dohányos“ hírében álló hollandok 18 százaléka, és a nemdohányzókat szigorúan védelmező jogszabályairól elhíresült egyesült államokbeli megkérdezettek 16 százaléka osztja ezt a nézetet.

A magyarok véleménye e kérdés tekintetében nem tér el jelentős mértékben az összes ország átlagától. A megkérdezettek 67 százaléka kifejezetten megengedő a dohányzókkal szemben, és semmiféle ezirányú tilalmat nem talál helyénvalónak. Az összesített átlagnál hat százalékkal kevesebben értenek egyet a dohányzás tilalmával a vendéglátó otthonában, amennyiben arra a szabadban (kertben, teraszon) lehetőséget ad. A teljes tiltást helyeslők aránya (12 százalék) szinte teljes mértékben megegyezik az összesített átlaggal (13 százalék).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik