Élet-Stílus

Norvégia nyerte a kézi Eb-t

Norvégia válogatottja megvédte címét a svédországi női kézilabda Európa-bajnokságon, miután a fináléban három góllal legyőzte a világbajnok Oroszország legjobbjait. A bronzmeccsen a franciák négy góllal verték a németeket.

Az aranyérem megszerzésével a norvég csapat kvalifikálta magát a 2008-as pekingi ötkarikás játékokra.

Kiegyenlített küzdelmet hozott a találkozó első hét perce, a csapatok addig fej-fej mellett haladtak. Ekkor megsérült a norvégok egyik legjobbja, az irányító Gro Hammerseng, mégis úgy tűnt, ez az orosz csapatot zavarta meg jobban. Marit Breivik együttese ezt követően ugyanis pillanatok alatt háromgólos előnyre tett szert. Az oroszok nem tudtak mit kezdeni a norvég védekezéssel, ráadásul egyre-másra kapták a gyorsgólokat, így a 21. percre négyre, majd a 24.-re már hat találatnyira nőtt a hátrányuk.

A félidő hajrájában aztán kissé magukra találtak Jevgenyij Trefilov lányai és három gólra is megközelítették riválisukat, a szünetre mégis 16-12 volt az állás a szinte hazai pályán játszó norvég válogatott javára.

A második játékrész első felében nem változott a különbség a felek között, a norvégok rendre tudtak válaszolni ellenfelük találataira, így három-négy góllal vezettek. Az idő fogyott, az oroszok pedig úgy látszott, hiába próbálkoznak, nem tudják utolérni a norvégokat. Trefilov együttese aztán a 47. percre 23-21-re alakította az állást, majd ezt követően többször is jól védekezett, ám egészen a hajráig nem tudott közelebb férkőzni a Hammerseng nélkül is remeklő riválisához.

Aztán öt perccel a vége előtt sikerült, ami addig nem, 25-24-re feljött az orosz csapat és veszélybe került a helyszínen több ezer szurkoló által biztatott norvég csapat aranyérme. Breivik válogatottja azonban a kiélezett hajrát jobban bírta idegekkel, a fontos pillanatokban is jól összpontosított és megvédte címét.

Döntő:
Norvégia-Oroszország 27-24 (16-12)
A 3. helyért:
Franciaország-Németország 29-25 (14-11)

Az Eb csapata
Inna Szuszlina (orosz, kapus), Mette Kari Johansen (norvég, balszélső), Nadine Krause (német, balátlövő), Gro Hammerseng (norvég, irányító), Ljudmila Bodnyeva (orosz, beálló), Mehlmann Ibolya (magyar, jobbátlövő), Annika Wiel Freden (svéd, jobbszélső)

Az Eb végeredménye
1. Norvégia
2. Oroszország
3. Franciaország
4. Németország
5. Magyarország
6. Svédország
7. Horvátország
8. Lengyelország
9. Spanyolország
10. Ausztria
11. Dánia
12. Macedónia
13. Ukrajna
14. Szerbia
15. Hollandia
16. Szlovénia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik