Élet-Stílus

Várhidi: két-három év múlva lehet eredmény

A kedden kinevezett új szövetségi kapitány a FigyelőNetnek adott interjújában egyebek mellett elmondta, a legfontosabb feladatának azt tartja, hogy megszeretesse fiatal csapatát a szurkolókkal.


Nem tudjuk, sajnáljuk vagy gratuláljunk, elvégre a szövetségi kapitányi poszt mifelénk nem olyan hálás feladat, és még finoman fogalmaztunk.

Sajnálni biztosan nem kell, a gratulációt szívesebben fogadom. Nem akarok közhelyeket puffogtatni, de olvasatomban a kapitányi poszt a szakma csúcsa. Nincs ennél szebb feladat.

A Barcelona kispadján sem lehet rossz ülni.

No persze, de az egy másik történet. Maradjunk annál, hogy Magyarországon – legyen bármilyen rossz is a futballunk megítélése – nagy megtiszteltetés szövetségi kapitánynak lenni, feljebb aligha lehet jutni. Élvonalbeli csapathoz már nem mennék, azon vagyok, hogy éljek a most kapott lehetőséggel, s a csapattal együtt megfeleljek az elvárásoknak.

Lehet eredményes válogatottunk?

Hiszek benne.

Az talán kevés…

Dolgozni kell, ebben igaza van, méghozzá nem is keveset. Kész koncepcióval állok munkához, és ha lépésenként haladunk, akkor két-három év múlva igenis lehet eredményes csapatunk. Lássunk tisztán: a magyar labdarúgásban idegen, amit én tervezek, ez pedig a drasztikus fiatalítás. A tehetségeinkre kell építeni a jövő válogatottját, ez nem kérdés. Hosszú távú, cseppet sem könnyű, ugyanakkor nemes feladat vár rám a jövőben. Első lépésben meg kell találni a megfelelő arányt a fiatalok, valamint a rutinosabb játékosok között, aztán jön a csapatjáték kialakítása, a mentális felkészítés és így tovább.

Hosszú távú munkáról beszél, de ezzel szemben csak egy évre kötöttek szerződést.

Ez engem cseppet sem zavar. Nyugodtan dolgozhatok, Kisteleki István, a szövetség elnöke is elmondta a sajtótájékoztatón, hogy a munka, az építkezés érdekli, és nem az eredmények.

A fiatalokra épít, ezt többször is hangsúlyozta, ugyanakkor érdekelne, hogy mondjuk Király Gáborral vagy Dárdai Pállal számol-e?

A Kanada elleni kezdőcsapat

Végh Zoltán – Bodnár László, Balogh Béla, Juhász Roland, Vanczák Vilmos – Tóth Balázs, Vass Ádám, Huszti Szalolcs – Sándor György – Hrepka Ádám, Priskin Tamás

Senki előtt nem zárom be az ajtót, az nyitva áll azok előtt, akik százszázalékos teljesítményt képesek nyújtani. De a jövőt szem előtt tartva természetesen a fiatalokra vár főszerep, a válogatásnál elsősorban őket veszem számításba.

És mi a helyzet azokkal a játékosokkal, akik nem kapnak állandó szerepet a klubcsapatukban, ők ne is számítsanak meghívóra?

A nyugat-európai profi futballban kevés játékosnak van bérelt helye, ez pedig sajnos hatványozottabban igaz a magyar labdarúgókra.

Rövid életút

Játékosként Várhidi nem alkotott maradandót, edzőként annál inkább. A BVSC-nél kezdte 1992-ben, később az Újpesti TE majd az MTK tartalékcsapatánál dolgozott. Első vezetőedzőként eltöltött idényében rögtön bajnokságot nyert az Újpesttel, később a Videoton kispadja, majd a Nyíregyháza szakmai igazgatói posztja következett. Egy rövid szünet után 2006-ban az U19-es válogatott kapitánya lett, s a csapat irányításával Cipruson megnyerte Eb selejtezőcsoportját. Ezek után 2006 novemberében Kisteleki István, az MLSZ elnöke felkérte, hogy ideiglenesen, egy mérkőzésre legyen a felnőtt csapat kapitánya, amíg meg nem találják Bozsik Péter végleges utódját.

Akik esetenként a cserepadon ülnek, még ott lehetnek a kerettalálkozón, viszont azok, akik folyamatosan kiszorulnak a csapatukból, aligha lehetnek válogatottak.

Az a hír járja, ragaszkodott ahhoz, hogy a felnőtt válogatott mellett párhuzamosan az U19-es együttest is dirigálhassa. Miért?

A 19 év alatti korosztályos csapattal áprilisban kezdtem el foglalkozni, és nem szerettem volna félbehagyni azt a munkát. Jó és eredményes csapat formálódik, amely az Európa-bajnoki selejtezőkön is esélyes lehet. Arról nem is beszélve, hogy azért lehettem kapitány, mert eredményesen szerepeltem az ifjakkal. Annyival pedig tartozom nekik ezért, hogy nem hagyom el őket.

Vissza a nagy válogatotthoz: hogyan alakul a csapat programja?

Februárban egy ciprusi tornán veszünk részt, majd március 28-án a moldávokkal játszunk Európa-bajnoki selejtezőt. Egyelőre ennyi biztos.

Most, hogy a jövő csapatát építjük, mennyire fontos az Eb-selejtező sorozat?

Már korábban volt arról szó, hogy egyelőre nem annyira fontosak az eredmények, persze azokat a meccseket, amelyeket megnyerhetünk, nyerjük meg. A legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy megszeretessem a csapatot a közvéleménnyel, hogy a nézők megtapsolják a fiúkat egy-egy válogatott mérkőzés után. A szurkolók szeretete nélkül nem lehetünk sikeresek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik