Élet-Stílus

Márciusban szavaznak a pécsiek Tubesről

Március 4-én lesz a Tubesre tervezett NATO-radarral kapcsolatos a népszavazás Pécsett - közölte a város főjegyzője az MTI-vel pénteken.

A vasárnapra eső referendum során a baranyai megyeszékhely mintegy 123 ezer választópolgára a következő kérdésre adhat választ: “Egyetért-e ön azzal, hogy a pécsi építési szabályzat és a szabályozási terv módosuljon akként, hogy Pécs közigazgatási határán belül ne épülhessen katonai radar?” – idézte Papp Judit.

Hozzátette: a népszavazás akkor lesz érvényes, ha azon a választópolgárok több mint fele részt vesz, s akkor eredményes, ha a szavazók több mint fele azonos választ ad. Amennyiben a referendum érvényes és eredményes, a polgárok többsége pedig elutasítja a beruházást, az önkormányzat ennek megfelelően köteles módosítani a terület rendezési tervét. Papp Judit utalt rá: a népszavazás kiírására azt követően került sor, hogy civil szervezetek ennek érdekében a közelmúltban összesen 12 789 aláírást gyűjtöttek össze.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tavaly novemberben jelentette be, hogy a kormány a Pécs melletti Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett radart, amelynek felépítése civilek ellenállása miatt korábban meghiúsult. Különböző szervezetek egészségüket és biztonságukat féltve az új helyszínen is ellenzik a beruházást, bár a független szakértői vizsgálatok alapján a hegy alkalmas az építkezésre.

A honvédelem és a civilek képviselői több alkalommal is találkoztak különböző fórumokon, a felek álláspontjai azonban nem közeledtek, Pécs politikai vezetői pedig még az októberi választásokat megelőzően hangoztatták: kíváncsiak a lakosság véleményére és ennek alapján szeretnének eljárni az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik