Élet-Stílus

Újabb szerelés az űrben

A második külső űrszerelési munkát is sikerrel teljesítette péntekre virradóan a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) a Discovery amerikai űrrepülőgép két űrhajósa – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) houstoni irányítóközpontja.

Az amerikai Robert Curbeam és a svéd Christer Fuglesang elkezdték a Föld körül keringő űrbázis új, állandó energiaellátó, illetve hűtőrendszerének beüzemelését. A munkával – az ISS két ideiglenes áramelosztójának állandó berendezésekkel való felváltásával – a tervezettnél gyorsabban, öt óra alatt végeztek. A hátramaradt két ideiglenes áramelosztót szombatra tervezett űrsétájukon cserélik ki.

Az űrállomáson az eddig használt, eredetileg is átmenetinek szánt energiaellátó rendszer teljesítménye immár nem elegendő. Szeptemberben az Atlantis űrsikló legénysége az ISS-re szállította azokat a napelemtáblákat, amelyek energiával látják majd el az űrbázison a jövőben dolgozó asztronautákat.


Újabb szerelés az űrben 1

Az ûrállomás szerelési munkálatai közben (Fotó:NASA)

Curbeam és Fuglesang, aki egyébként a skandináv ország első űrhajósa, mostani, és majd a szombatra tervezett szerelési munkája során is, ezeket a berendezéseket helyezte/helyezi üzembe. Ehhez szükséges az új elektromos kábelek csatlakoztatása, vagyis mintegy áthuzalozzák az ISS elektromos vezetékrendszerét.

Ez a munka viszont a kint dolgozók és a földi irányítóközpont között az eddigieknél is nagyobb összehangoltságot követel meg, tekintve, hogy a szerelés idején fokozatosan, mintegy rotációs rendszerben le kell kapcsolni az űrállomás áramköreit, gondosan ügyelve ugyanakkor arra, hogy az ISS ne maradjon áram nélkül, például a fedélzeti számítógépek folyamatosan működjenek, miközben az űrhajósok kiszerelik a régi, majd a helyükre illesztik az új áramtalanított kábeleket.

A munkát bonyolítja az is, hogy az áram alá került kapcsolódobozok melegedni kezdenek, ezért gyorsan be kell indítani a hűtőfolyadékot biztosító szivattyúkat, amihez ugyancsak áram kell. Ha valamilyen rendellenesség adódna, az űrhajósoknak azonnal vissza kell kapcsolniuk a régi energiaellátó rendszerre a hiba elhárításáig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik