Élet-Stílus

A Bábel gyűjtötte a legtöbb Golden Globe-jelölést

Hét kategóriában jelölték csütörtökön Golden Globe-díjra a népek közötti kulturális szakadékokat vizsgáló Bábel című amerikai alkotást, amely többek között a legjobb filmdrámaként is verseng az Oscar-díj előfutárának tekintett elismerésért.

A Magyarországon februárban bemutatásra kerülő Bábel után a második legtöbb jelölést, szám szerint hatot A tégla (The Departed) gyűjtötte be, vetélytársaik egyebek mellett a Bobby, a Little Children és A királynő (The Queen).

Összesen öt jelölést kapott a Dreamgirls, többek között a legjobb musical vagy vígjáték kategóriában, olyan alkotások mellett, mint a Little Miss Sunshine, Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada), a Thank You For Smoking és a Borat – Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika (Borat: Cultural Learnings of America For Make Benefit Glorious Nation Kazakhstan).

A legjobb drámai színésznek járó Aranyglóbusz legnagyobb esélyese Leonardo DiCaprio a Blood Diamond és A tégla című filmekben nyújtott alakításáért. Ellenfele Peter O’Toole (Venus), Will Smith (The Pursuit of Happyness) és Forest Whitaker (The Last King of Scotland).

A legjobb drámai színésznő kategória nyertese Penélope Cruz (Volver), Maggie Gyllenhaal (Sherrybaby), Kate Winslet (Little Children), Helen Mirren (A királynő) és Judi Dench (Notes on a Scandal) közül kerülhet ki.

A legjobb idegen nyelvű film jelöltjei között van a Mel Gibson rendezte Apocalypto (ősi maja nyelven), a Clint Eastwood rendezte Letters from Iwo Jima (japánul), valamint a mexikói Pan’s Labyrinth, a Pedro Almodóvar rendezte spanyol Volver és a német The Lives of Others (Das Leben der Anderen).

Az életműdíjat Warren Beatty veheti át a pályája során elért eredményei elismeréseként. A 64. Aranyglóbusz-díjakat 2007. január 15-én osztják ki a kaliforniai Beverly Hillsben, ahol a jelöléseket is közzétették. Az elismerések odaítéléséről a Hollywoodi Külföldi Sajtószövetség dönt szavazással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik