Élet-Stílus

Radon és elektroszmog ellen véd a ház

Megépült Budapesten az első társasház, amelyet elektroszmog- és radon elleni védelemmel láttak el. A hazánkban eddig ismeretlen eljárást a társaság műszakilag fejlesztette ki, és szabadalmi eljárást kezdeményezett a Magyar Szabadalmi Hivatalnál.

Budapesten a IX. kerület Berzenczei utca 39-41-ben 34 lakásos újépítésű társasházban minden lakás határoló falába, illetve a födém szerkezetébe a Quadrat Kft. beépítette a Quadrat System elnevezésű védelmi rendszert, amely 30-60 százalékkal kiszűri, csökkenti az ártó elektroszmog sugárzásokat, a kis – és nagyfrekvenciás terheléseket, a radon sugárzást, és azáltal véd, hogy ezen expozíciókat elvezeti a védendő térből, a lakótérből a földbe.

A működtetéshez plusz energia nem szükséges, továbbá harminc év garanciát vállal a fejlesztő. A rendszer részben alkalmazza az Európai Unióban már bevált technikákat, anyagokat, eszközöket és továbbfejleszti, kiegészíti, mintegy rendszerbe kapcsolja azokat. Azokban a lakásokban azonban, ahol túl magas az elektroszmog sugárzás értéke, körültekintően kell megválasztani a fekvőhelyek, a hálószobák, az ágyak helyét. Ellenkező esetben gyakori fejfájás, fáradékonyság, alvászavar, feszült ideges állapot, magas vérnyomás, stressz alakulhat ki.

A hazai piacon bemutatott eljárás valamelyest megemeli a lakás árát, négyzetméterenként 2-4 százalékkal kerül többe, mintha nem építették volna be a falazatokba, födémekbe a különleges árnyékoló elemeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik