Élet-Stílus

Génmanipulált szúnyoggal a malária ellen

Genetikailag módosított szúnyogokat vetnének be a malária elleni harcban amerikai tudósok - számolt be a VOA rádió csütörtökön.

A baltimore-i John Hopkins Maláriakutató Intézet szakértői genetikailag módosítanák az úgynevezett Anopheles szúnyogot, amelynek nőstényei terjesztik az általuk hordozott kórokozók révén a halálos betegséget. A világon népbetegségnek számító, főleg a trópusi vidékeken előforduló maláriában évente 350-500 millió ember betegszik meg, a halálos kimenetelűek száma meghaladja az egymilliót.

A baltimore-i tudósok olyan szúnyogot akarnak “előállítani”, amelyik nem képes a betegséget kiváltó paraziták terjesztésére. A kutatásokat vezető George Dimopoulos elmondta: az az elképzelésük, hogy a genetikailag módosított rovarok keverednének a természetes “Anopheles gambiae” szúnyog populációval, és a rezisztens (mutáns) gének továbbadódnának az utód generációkra.

A tudósok már évekkel ezelőtt feltárták a veszélyes moszkitó teljes genetikai állományát. Baltimore-ban azzal kísérleteznek, hogy az 1500 gén közül módosítják a malária kórokozóinak terjesztéséért közvetlenül felelős 10 gént.

George Dimopoulos kifejtette, ezenkívül olyan irtószerrel is kísérleteznek, amely nem öli meg a szúnyogokat csak a bennük hordozott kórokozót. Az is elképzeléseik között szerepel, hogy valamilyen szerrel olyan immunreakciót váltanának ki az élősködő rovarokban, amely a betegséget okozó parazita pusztulásához vezetne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik