Élet-Stílus

A brit tanárok kiakadtak a mobilokra

A világ minden táján a hallgatók előszeretettel alkalmazzák a különböző mobil készülékeket puskázásokhoz és ez egyre komolyabb problémát jelent az oktatók számára. Az angolok végül kiakadtak.

Angliában nem minden tekintetben fogadják kitörő örömmel a tanárok a technika fejlődését. Egy friss brit tanulmány szerint az oktatási intézményekben elkövetett puskázások 25 százalékában mobiltelefonokat, PDA-kat és más mobil készülékeket használnak a diákok. Előfordul, hogy egy hallgató a barátaitól kér segítséget SMS-ben vagy közvetlenül felcsatlakozik a világhálóra, hogy ott keresve találjon rá az adott feladatra adandó helyes válaszra. A tanulmány készítői kimutatták, hogy csak tavaly 4500 puskázási esetből 1100 esetben használtak mobil segítséget a brit fiatalok.

“A mobiltelefonok és más hordozható eszközök elősegítik a puskázást és más szellemi tulajdonának az ellopását” – jelentette ki Jean Underwood professzor, a nottinghami Trent Egyetem kutatója, aki a Qualifications and Curriculum Agency nevű szervezet megbízásából elkészítette a dokumentumot. Ráadásul a szakember szerint megszűnik úgymond az esélyegyenlőség is, hiszen akinek peche van és csak egy kisebb osztályba fér be ahol jobban felügyelik a diákokat, annak kevesebb alkalma nyílik puskázni, míg a nagyobb osztályokban erre sokkal több a lehetőség.

Az illegális segítségek egyre nagyobb problémát jelentenek Nagy-Britanniában és így számos megoldási javaslat felmerült. Az egyik szerint például fémdetektorokkal ellátott szkennereket szerelnének fel az osztályok ajtajában és mindenki köteles lenne leadni mobil készülékét. Egy másik ötlet pedig a Natural Nano cég különleges festékmegoldását helyezi előtérbe, amellyel lehetővé válik az osztályokból kimenő, illetve oda bemenő mobil adatátvitel blokkolása. Az Ofcom, vagyis a brit távközlési felügyelet azonban egyelőre elvetette a Natural Nano megoldásának alkalmazását, így a brit tanárok továbbra is kénytelenek eltűrni a mobilok jelenlétét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik