Élet-Stílus

Új felfedezés a denevérek tájékozódásáról

Egy kutatócsoport szellemes kísérlettel igazolta, hogy hosszú repülés során a barna denevérek a Föld mágneses mezejét hívják segítségül a tájékozódáshoz.

Közismert, hogy a denevérek tájékozódásában és táplálékszerzésében nagy szerepet játszik a különböző tereptárgyakról és élőlényekről visszaverődő hanghullámok ultrahangos érzékelése. Ez a radar azonban hosszú, több kilométeres távok megtétele esetén kevés szerephez jut.

Felmerült, hogy a repülő emlősök a Nap helyzetének megfigyelésével találják meg a hazavezető utat, de ez az elmélet még nem bizonyított. Nemrégiben felismerték, hogy a denevérek testében mágnesezhető ásványi részecskék, úgynevezett magnetitek találhatók.

Ez alapján vált gyanússá, hogy sok madárhoz hasonlóan a denevérek is a Föld mágneses mezejének érzékelésével tájékozódnak. Ez a típusú orientáció nem csak a repülő állatok sajátja, például a szalamandránál és a homárnál is igazolták.

Megbolondult iránytű

A Princeton Egyetem biológusai tizenöt észak-amerikai nagy barna denevérrel (Eptesicus fuscus) végeztek vizsgálatot. Az állatokra apró rádióadót erősítettek, majd 20 kilométernyire szállították őket lakóhelyüktől. A denevéreket három csoportba sorolták. Az első csoport tagjait egyesével elengedték, és röptüket kisrepülővel követték. E csoportban mindegyik állat egyenesen hazafelé vette az irányt.

A többi denevért igen erős mágneses teret generáló búra alá helyezték, amely azonban a Föld mágneses mezejéhez képest 90 fokkal eltért egyik vagy másik irányba. Az állatok másfél órát töltöttek itt, majd elengedték őket. Annak ellenére, hogy folyamatosan láthatták a Napot, a „mágnesezett” denevérek mindegyike rossz irányba indult el, mégpedig attól függően, hogy melyik irányba torzították számukra a mágneses teret.

Richard Holland, a kísérlet vezetője szerint ez egyértelműen igazolja, hogy a magnetiteknek és a mágneses mező érzékelésének kulcsszerepe van a denevérek hosszú távú tájékozódásában.

A kísérlet során a mágnesesen átvert állatok is megtalálták egy idő után a helyes utat. Ez a kutatók szerint lehet annak a következménye, hogy egy idő után „elmúlt” a mágnesezés hatása, de elképzelhető, hogy amikor észlelték, hogy eltévedtek, a denevérek átálltak a Nap helyzetének figyelésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik