Élet-Stílus

Tilos az online házkutatás

Úgy tűnik, komoly akadály gördült a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) elképzelése elé, miszerint a jövőben elegendő lesz csupán egy kémprogramot telepíteni egy súlyos bűncselekmények elkövetésével gyanúsított személy számítógépére, és elég lesz kivárni, amíg az adatok letöltődnek onnan.

Amennyiben egy német rendőr vagy titkosszolgálati szakember tudni akarta, hogy mit rejt egy állítólagos terrorista vagy bűnöző számítógépének merevlemeze, eddig kénytelen volt lefoglalni az adott PC-t vagy lemásolni a rajta tárolt fájlokat – általában a gyanúsított jelenlétében. Nemrég viszont felmerült a stílusosan csak online házkutatásnak nevezett ötlet, ami feleslegessé tette volna az egész hercehurcát. Egy német szövetségi bíró ítélete szerint azonban a jövőben is tilos lesz a kémprogramok igénybevételével zajló internetes házkutatás Németországban. Mint ismeretes, az elgondolás nemrég először Svájcban, majd a szomszédos Németországban merült fel.

Ulrich Hebenstreit, a német legfelsőbb bíróság bírája ugyanis minapi ítéletében kimondta: az online házkutatások továbbra is illegálisak. Az indoklás szerint az ilyen cselekmények súlyos beavatkozást jelentenek az emberek magánéletébe, információs önrendelkezési jogukba, ráadásul ezekre az akciókra titokban, mindenfajta érvényes bírói engedély nélkül kerül sor, éppen ezért nélkülöznek minden törvényes hátteret.

A rendőrség és a titkosszolgálat előszeretettel hivatkozott eddig az internetes házkutatásoknál a német büntetőeljárási szabályzat 100 a. paragrafusára, az azonban Hebenstreit szerint csak az e-mail kommunikációt szabályozza, és nem teszi lehetővé a hasonló akciók végrehajtását. A házkutatásoknak ugyanis vagy a tulajdonos jelenlétében, vagy ha nincs jelen, akkor két tanú felkérésével kell megtörténniük.

A bírói ítélet hatása azonnal érezhető volt. „A szövetségi belügyminisztérium azonnali hatállyal leállította a BKA minden online házkutatási akcióját” – jelentette be Wolfgang Schauble német belügyminiszter szóvivője. Berlinben ugyanakkor azt remélik, hogy a német legfelsőbb bíróság szenátusa az állami fellebbezés után megváltoztatja az ítéletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik