Élet-Stílus

Dokkolt a Discovery

Sikeresen kikötött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) közép-európai idő szerint hétfőn késő este a Discovery amerikai űrsikló - közölte az amerikai űrkutatási hivatal.

“Legyetek üdvözölve a fedélzeten” – köszöntötte az ISS parancsnoka, Mike Lopez-Alegria a Discovery hétfős legénységét. Az asztronauták közel 48 órás űrutazás után érték el az állomást, ahol hatan közülük az elképzelés szerint egy hétig maradnak. Hetedik társuk, az amerikai Sunita Williams hat hónapot tölt az űrállomáson. Thomas Reitert, az Európai Űrügynökség német asztronautáját váltja, aki a Discoveryvel visszatér a Földre.

Az űrhajósok kisebb fémszerkezeteket illesztenek az ISS-hez, s elvégzik az űrállomás elektromos és hűtőrendszerei felújításának bonyolult feladatát is.

A dokkolás a tájékoztatás szerint valahol Délkelet-Ázsia fölött történt 350 kilométeres magasságban. Mark Polansky, az űrsikló kapitánya másodpercenként 3 centiméterrel közelítette az űreszközt az ISS-hez, míg a csappantyúk automatikusan hozzá nem kapcsolták az űrállomáshoz.

A Florida állambeli Cape Canaveral-i űrközpontból föllőtt Discovery július óta a harmadik űreszköz, amely kikötött a Nemzetközi Űrállomáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik