Élet-Stílus

Mégsem káros a mobiltelefonok sugárzása?

Dán szakemberek közel félmillió mobiltelefon-tulajdonost vizsgálták meg és arra a megállapításra jutottak, hogy nem lehet különbséget tenni a rendszeresen és az egyáltalán nem mobiltelefonáló emberek egészségügyi állapota között.

Napjainkban gyakorlatilag minden emberre jut legalább egy mobiltelefon. Németországban 80 millió mobil előfizetést tartanak nyilván és az emberek körülbelül egyharmada tart a készülékek, illetve az adótornyok és az átjátszó állomások által kibocsátott káros elektromágneses sugárzástól. Minden tizedik előfizető szerint az egészsége biztosan károsodik az elektroszmogtól. Nos, ezeket a félelmeket igyekeztek kivizsgálni dán kutatók. “Nem találtunk különbséget az évek óta rendszeresen mobiltelefonáló emberek érétkei és az átlagos értékek között” – nyilatkozta Joachim Schüz, a Koppenhágai Rák-epidemiológiai Intézet munkatársa.

1982 és 1995 között összesen 420 095 dán vásárolt mobil készüléket, közülük 2002-ig összesen 14 249 személynél alakult ki valamilyen rákos megbetegedés. A szakemberek előzetesen a statisztikák alapján 15 000 rákos beteggel számoltak, vagyis jól látható, hogy az átlagos mennyiség alatt maradt a megbetegedések száma. Schüz elmondta: ez a végeredmény közel sem jelenti azt, hogy a mobil készülékek és berendezések elektromágneses sugárzása jó hatással lenne az emberi szervezetre.

Noha a mobiltelefonok elektromágneses hullámokat bocsátanak ki, amelyek behatolnak az agyba, a dán kutatók nem tapasztalták sem az agydaganatok, sem a hallórendszeri daganatok számának növekedését, s a leukémiás esetek kialakulásának kockázata sem nőtt. A kutatók megállapították továbbá azt is, hogy mellrák a dán nők körében az átlagosnál nagyobb, a férfiak esetében viszont az átlagosnál kisebb mértékben alakul ki. A nyaki vagy agydaganatok tekintetében azonban nincsen ilyen jelentős különbség a két nem képviselői között. A szakemberek munkáját nagyban megkönnyítette a Dániában használt úgynevezett CPR-szám, ami lehetővé teszi, hogy a mobil szolgáltatók azonosítsák az előfizetőt, az egészségügyi szakemberek pedig minden fontos adatot megtudjanak róla.

Joachim Schüz csoportja egyébként egy nagyszabású európai felméréshez kapcsolódva kutatta ezt a kérdést: e felmérés során 13 országban vizsgálják a mobilozás és a rák közötti esetleges kapcsolatot. A teljes összesítést még nem hozták nyilvánosságra, de a dán mellett már a német és a brit adatok is ismertek. Az eredmények azonosak: azok a vizsgálatok sem mutattak ki semmilyen kapcsolatot a mobiltelefon-használat, illetve az agydaganatok kialakulásának kockázata között.

A kutatók úgy vélik, hogy adataik – amelyeket a Journal of the National Cancer Institute című szaklapban hoztak nyilvánosságra – eléggé megalapozottak és biztosak ahhoz, hogy ezzel végleg kijelenthessék: a mobilhasználat nem jár a rák kockázatának növekedésével. A megnyugtató válaszok ellenére a kérdés vitája várhatóan még hosszú időn át nem fog véget érni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik