Élet-Stílus

Hétfőn kalapács alá kerül a szén-dioxid

A magyar állam hétfői szén-dioxid aukcióján tonnánként 6,40 euró „kikiáltási ártól” lehet kvótát vásárolni, amelyekért a központi költségvetés legkevesebb 768 millió euró bevételhez juthat.

A Pénzügyminisztérium (PM) 1,2 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő kibocsátási egységet kínál értékesítésre aukció keretében az Európai Unió emisszió-kereskedelmi rendszerében (ETS). Legkevesebb ezer darab kibocsátási egységet lehet vásárolni azzal a feltétellel, hogy az ár legfeljebb 90 eurócenttel lehet alacsonyabb az éppen aktuális jövő év decemberi határidős árfolyamnál. Pénteken ez a lejárat 7,30 eurón zárt, így alakult ki a 6,40 eurós minimum ajánlati ár.

Egyórás aukció

Az ügyletet a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Tanácsadó Zrt. bonyolítja le a cég által üzemeltetett, közép-kelet-európai szén-dioxid-tőzsdéjén, az euets.com-on. Szabó Gergely, a Vertis elemzője elmondta, hogy várakozása szerint az aukción 60 regisztrált tagjuk közül 20-30-an tesznek majd ajánlatot. Az ETS-ben érintett áramtermelő vállalatok és a „karbonpiac” legaktívabb kereskedőházai jelezték vásárlási szándékukat – tette hozzá.

A hétfőn 10 órakor kezdődő aukció egy órán át tart majd, amelyet követően a PM-nek ugyancsak egy órája lesz elfogadni vagy elutasítani az ajánlatokat. Amennyiben maradnak még eladatlan kibocsátási egységek, úgy azokat az állam egy héttel később egy másik aukció alkalmával értékesíti.

Alacsony árfolyam

A szén-dioxid árfolyama az Európai Unió „klímatőzsdéin” az eddigi legalacsonyabb szinten mozgott az elmúlt héten. Az azonnali tranzakciók piacán az árfolyam egységenként 7 euró alá ment, holott a szén-dioxid értéke tavaly majdnem 30 euróig is felkúszott. A szakértők az árak további esésére számítanak, mert túlkínálat van a piacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik