Élet-Stílus

Elhunyt Surányi János

Életének 89. évében elhunyt Surányi János matematikus, nyugalmazott egyetemi tanár - tudatta a Bolyai János Matematikai Társulat hétfőn az MTI-vel.

Surányi János, a Nemzeti Matematikaversenyek Nemzetközi Szövetségének Erdős-érmese, 16 évig az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Algebra és Számelmélet Tanszékének tanszékvezetője, 15 évig pedig a Bolyai János Matematikai Társulat főtitkára, elnöke, illetve tiszteletbeli elnöke volt. A matematikus 1998-ban megkapta az Magyar Tudományos Akadémia Eötvös-koszorúját és a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést.

Surányi János a nemzetközi matematikatanítási bizottság (ICMI) alelnöke volt. Nevéhez fűződik a matematikai logika úgynevezett eldöntés-problémájának lezárása, de jelentősek számelméleti, algebrai és gráfelméleti eredményei is.

Fiatal oktatóként, 1945-ben ő indította újra a tehetséges tanulók számára fontos szerepet betöltő Középiskolai Matematikai Lapokat, amelynek 1970-ig főszerkesztője volt.

Kezdeményezésére indult a speciális matematikai tagozatos oktatás, először a fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnáziumban, majd több fővárosi és vidéki gimnáziumban. Kiemelkedő szerepe volt a tananyag összeállításában, didaktikai módszereinek kidolgozásában. Számos, didaktikai témájú cikke jelent meg.

Válogatott fejezetek a számelméletből című, Erdős Pállal közösen írt könyve révén matematikus-generációk ismerkedhettek meg a matematika tudományával.

Oroszlánrészt vállalt 1945 után a Bolyai János Matematikai Társulat újjászervezésében, valamint a középiskolai matematikai versenyek, köztük a Kürschák József-verseny újraindításában, amelynek több mint két évtizeden át elnöke is volt. Részt vett a televízió Ki miben tudós? matematikai versenyének megszervezésében is.

Surányi János december 8-án hunyt el, temetéséről később intézkednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik