Élet-Stílus

Online házkutatásokat terveznek a németek

A legtöbb felhasználó számítógépének merevlemezét pillanatokon belül átnéznék tiltott tartalmak után kutatva. Legalábbis ezt szeretné elérni a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA).

Az ötlet nem új, hiszen nemrég a Németországgal szomszédos Svájcban merült fel az a terv, miszerint államilag hackelnék meg a gyanúsítottak számítógépeit, trójai vírusokat vagy kémprogramokat csempészve rájuk, hogy a nyomozó hatóságok így juthassanak bizonyítékokhoz. A szakemberek elsősorban arra kíváncsiak, hogy az adott winchesteren vannak-e tiltott tartalmak (pedofil anyagok, bombakészítési útmutatók) vagy más, bűncselekményekkel összefüggésbe hozható fájlok.

Vagyis nincs már szükség házkutatási parancsra és a számítógépek lefoglalására, minden azonnal láthatóvá válik, az elektronikus levelek, a szöveges fájlok vagy éppen a kedvenc internetes oldalak. A német belügyminisztérium tervezete természetesen ebben az esetben is a terrorizmus elleni harcra hivatkozik. A nyomozók azt remélik, hogy így előnybe kerülhetnek a bűnözőkkel szemben és így – a házkutatási, illetve az engedélybeszerzési folyamat mellőzésével – jelentős időt takaríthatnak majd meg.

Jürgen Koppelin, az FDP szakértője szerint erre jelenleg semmilyen jogi alapja nincs a BKA-nak és más szervezetnek és tartani lehetne attól, hogy nem lenne megállás, a rendőrök mindent és mindenkit kikémlelnének. Az online házkutatásokra egyébként már most is lehetőség van, azonban kizárólag nagyon súlyos bűncselekmények, például merényletek vagy árulás esetében. Északrajna-Vesztfália lehet az első szövetségi tartomány, ahol mindez megvalósulhat. A tervek szerint 2007 január elsejétől lépne hatályba az új törvény. “Egyszerűen arról van csak szó, hogy szeretnénk tudni, kik azok, akik például bombákat építenek a világhálón fellehető anyagok segítségével” – reagált Koppelin szavaira Ingo Wolf tartományi belügyminiszter.

A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, idén novemberben ugyanis egy szövetségi bíró már elutasította az online házkutatásokat, mondván, az nem állja ki az alkotmányossági próbát. A Freiepresse német hírportál tudósítása szerint maga a kémprogram bejuttatása a gyanúsított számítógépére többféle módon is megvalósulhat. Például e-mailben küldik el a számára, vagy a böngészési szokásait alapul véve egy érdekes weboldalra csalják az illetőt, majd a program automatikusan feltelepül a számítógépére. De a legvégső esetben előfordulhat az is, hogy a BKA munkatársai célzott támadást intéznek a PC ellen.

Ebben az utóbbi esetben megoldás lehet a telepített szoftverek biztonsági hibáinak kihasználása. A különböző hivatalok megtehetik majd, hogy egy adott hibát késleltetve hoznak nyilvánosságra, akkor, amikor a kémprogram telepítése már sikeresen megtörtént. A szoftver utána elkezdi gyűjteni az adatokat és ha végzett, elküldi őket a gazdáinak. A kifejlesztendő trójai férgek egyaránt működni fognak Windows, Macintosh vagy Linux operációs rendszereket futtató számítógépeken is. A program addig vár, amíg a titkok fel nem tárulnak és utána megkezdi az adatgyűjtést, illetve -továbbítást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik