Élet-Stílus

A vasi SZDSZ szembemegy Persányival

Az SZDSZ vasi szervezete nem ért egyet a liberális környezetvédelmi miniszter döntéseivel, többek között az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának megszűntetésével.

Nem mondható szokványosnak, hogy az SZDSZ helyi szervezete különvéleményt alakít ki egy, a szabad demokraták által vezetett minisztérium döntéseivel kapcsolatban, most mégis ez történt – jelentette ki Németh Kálmán, az SZDSZ Vas megyei szervezetének elnöke csütörtöki tájékoztatóján. „Úgy érezzük, a nyilvánosság elé is ki kell állni, ha már a háttérben való lobbizás eredménytelen volt” – mondta.

Hozzáfűzte: a Vas megyei szabad demokraták nem értenek egyet sem a nyugat-dunántúli környezetvédelmi felügyelőség szombathelyi laboratóriumának, sem az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának a szaktárca által tervezett megszűntetésével. Háttértárgyalásaik sikertelenségének okaira vonatkozó kérdésre válaszolva a megyei elnök kijelentette: „az SZDSZ-ben a vidéknek nem tulajdonítanak olyan fontosságot, mint amilyet megérdemelne”.

Varga Tamás, szombathelyi szabad demokrata önkormányzati képviselő, környezetvédelmi szakember a sajtótájékoztatón kifejtette: sem szakmailag sem politikailag nem tartják elfogadhatónak és racionálisnak a szaktárca megyét érintő döntéseit. „A laboratórium megszüntetésével 22 magasan képzett környezetvédelmi szakember került Szombathelyen az utcára, miközben egy középiskolában és a helyi főiskolán is nemrég indult el a környezetvédelmi szakemberek képzése” – mondta. Varga Tamás emlékeztetett arra, hogy 2005-ben uniós forrásból fejlesztették fel 2,5-3 milliárd forintos beruházással a laboratóriumot, amely akkreditált laboratóriumként működött. „Akkor egy szabad demokrata államtitkár adta át a beruházást, most pedig egy szabad demokrata miniszter jóváhagyásával szűnik meg, ami politikailag sem elfogadható” – mondta.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának tervezett megszüntetésével kapcsolatban Varga Tamás kijelentette: nem állja meg a helyét, hogy ez a legkisebb nemzeti park, hiszen találhatók az őrséginél kisebb területű nemzeti parkok az országban. Az pedig, hogy a legkevesebb emberrel dolgozik, éppen a nemzeti park hatékonyságát mutatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik