Élet-Stílus

Interneten rendelhető a polónium

Az Alekszandr Litvinyenko volt orosz kém halálát okozó anyag, a polónium 210-es izotópja az Egyesült Államokban szabadon hozzáférhető az internetes kereskedelemben - állítja egy független francia kutatóintézet.

„Bárki, aki az Egyesült Államokban lakik, és van 69 dollárja, a United Nuclear Secientific Supplies vállalat honlapján vásárolhat 3700 becquerel (Bq) aktivitású polónium 210 radioaktív forrást” – írta egy közleményben a CRIIRAD, megadva a pontos címet is. A United Nuclear honlapján az áll, a vásárlás törvényes, mert a náluk megvásárolható anyagok radioaktivitása a felügyeleti szerv által meghatározott érték alatt van. A honlapon emellett az is olvasható: „a mérgező mennyiséghez mintegy 15 ezer darabra lenne szükség a mi polónium 210-rudacskáinkból, és megközelítőleg egymillió dollárra”.

A CIIRAD szerint az anyag Franciaországban sem radioaktív besorolású, a határérték ugyanis 10 ezer Bq. 10 ezer becquerelnyi polónium 210 lenyelése azonban 12 millisievert dózisterhelésnek felel meg egy felnőtt esetében, és 260 millisievert terhelésnek egy kisgyermek esetében. A rizikóküszöb viszont 0,01 millisievert, évi egy millisievert terhelési értéknél vagy afelett már fennáll a rák vagy mutáció kialakulásának veszélye.

A The New York Timesban a minap megjelent egy cikk arról, hogy az első szakértői nyilatkozatokkal ellentétben a szóban forgó izotóp korántsem ritka, így a Litvinyenko-ügyet kibozogni jóval nehezebb lehet, mint ahogy azt sok kutató először gondolta. Az anyag nukleáris korban meglehetősen elterjedt, újabban a kereskedelemben forgó termékekben is, így felbukkanhat az atombombától kezdve az antisztatikus kefékig sok mindenben – áll a cikkben.

A lap olyan számításokat idéz, amelyek szerint már 22,50 dollárért (plusz áfa) hozzá lehet jutni egy halálos dózishoz. “A szilárd anyagot belélegezve vagy lenyelve a polónium sugárzása veszélyes” – áll egy antisztatikus kefe címkéjén. Idézik – mások mellett – Peter D. Zimmermant, a londoni King’s College háborús tanulmányok tanszékének professzorát, aki úgy vélekedik: a polónium 210 sokféle ipari használata megnehezíti a Litvinyenko-ügyön dolgozók dolgát. „Ez az egész olyan, mint egy Agatha Christie-regény” – fogalmazott Zimmerman.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik