Élet-Stílus

Hamarabb készülhet el a bátaapáti hulladéktároló

Kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette a kormány a Bátaapátiban épülő radioaktív hulladéktároló építését, ezért hamarabb készülhet el – közölte a kormányszóvivő.

Danks Emese hangsúlyozta: a kormány kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a hulladéktároló megvalósításához szükséges környezetvédelmi, létesítési és üzemeltetési engedélyezési eljárást, valamint a radioaktív anyag közúti szállításának engedélyezésére irányuló hatósági eljárást, emellett meghatározta az ezekben az ügyekben eljáró hatóságokat és szakhatóságokat.

A kommüniké szerint a hulladéktároló építésének felgyorsítása fontos nemzetgazdasági érdek, mert a paksi atomerőmű tárolókapacitása a kis- és közepes aktivitású hulladékok biztonságos átmeneti tárolására csupán 2007 végéig elegendő. Közölte: a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvény felhatalmazása alapján a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősíthet egyes projekteket.

Kiemelt beruházás lehet az, amelynek értéke meghaladja az ötmilliárd forintot, vagy legalább ezer új munkahelyet teremt. Szükséges feltétel továbbá, hogy a beruházás uniós vagy költségvetési támogatással valósuljon meg, és a kormány is nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítse. A szóvivő emlékeztetett rá, hogy Bátaapáti lakosai 2005. július 10-én helyi népszavazáson támogatták a tároló megépítését, és ehhez a környező önkormányzatok is csatlakoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik