Élet-Stílus

Folyékony víz a Marson?

Az elmúlt hét év alatt még víz folyhatott két marsi csatornában, amelyeket a NASA Mars Global Surveyor nevű szonda fényképezett le.

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal szondája több ezer hasadékot fényképezett le, és ezek közül kettőben a lerakódások arra utalnak, hogy a közelmúltban folyhatott bennük víz. A lelet alátámaszthatja a marsi életről szóló feltételezéseket, ugyanis a folyékony halmazállapotú víz – ellentétben a jéggel vagy a vízgőzzel – elengedhetetlen feltétele az életnek. A kutatók régebben – 1999-ben, illetve 2001-ben készült fotókat hasonlítottak össze a legfrissebbekkel.

A csatornák oldalai úgy mutatnak, mintha víz alakította volna a felszínüket. Az itt bemutatott képen látható világos színű lerakódás, amely – akár a jégtől, akár esetleg sótól világos – vízre utal, és mivel a régi felvételeken nem látszik, valószínű, hogy 1999 és 2004 között keletkezett.

A bolygó felszínén uralkodó alacsony hőmérséklet és légnyomás miatt a víz nem sokáig marad folyékony halmazállapotban, a kutatók ezért azt feltételezik, hogy a felszín alól induló vízkitörésekről lehet szó.

Egyelőre nincs elmélet arra, hogy hogyan maradhat folyékony a víz a felszín alatt, s hogy egyáltalán mennyi lehet a vörös bolygón. A NASA szakemberei szerint az új lelet felveti annak lehetőségét, hogy a Mars felszíne alatt megvannak az élet kialakulásához szükséges körülmények. Az amerikai űrkutatási ügynökség a kilencvenes évek közepe óta kutat víz jelenlétére utaló jelek után a Marson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik