Élet-Stílus

Részvénytársaság maradhat a Nemzeti Színház

Még nem dőlt el, költségvetési intézmény lesz-e a jövőben a Nemzeti Színház; az Oktatási és Kulturális Minisztérium jelenleg vizsgálja az elképzelést, várhatóan január elsejére születik javaslat a ma részvénytársasági formában működő teátrum sorsáról – közölte a tárca miniszteri biztosa kedden este az MTI-vel.

Farkas Katalin elmondta, hogy jelenleg gazdasági számításokat végeznek a színház jövőjére vonatkozóan. Véleménye szerint akár az is előfordulhat, hogy nem válik költségvetési intézménnyé a nemzeti teátrum. Jelenleg még a Nemzeti Filharmonikusok Kht. átalakításáról sem döntöttek. A szaktárca a nyár elején kihirdetett, szervezeti változásokat előíró kormányhatározathoz kisebb, annak szellemét nem érintő módosító javaslatokat fűzött csak – mondta a miniszteri biztos.

Farkas Katalin szerint ilyen szakmai jellegű, főként a praktikumot szolgáló módosító indítvány, hogy ne új intézményeket hozzanak létre, hanem a létezőkre ruházzák át az átszervezés feladatait. Így a Filmirodával kiegészülve megmaradhatna a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH). A javaslat értelmében a már létező Magyar Művelődési Intézetet összekapcsolnák a Képzőművészeti Lektorátussal, ezzel egy „régi-új” szervezet látná el a kulturális háttérintézeti funkciókat.

Azt is javasolták, hogy a KÖH „talaján” jöjjön létre január elsejétől – a Filmiroda és a lapnyilvántartás hozzákapcsolásával – a kulturális hivatal. A miniszteri biztos kiemelte, hogy ezáltal nem szűnnének meg a régi hivatalok, csak átszerveznék azokat. A kormányhatározat szerint 12 múzeumi intézmény válna gesztor jellegűvé, így bizonyos funkciókat egy helyről irányítanának. A gesztorintézményt Közgyűjteményi Ellátó Szervezetnek hívnák.

A miniszteri biztos közölte: a január elsejétől működő szervezet már most tárgyalást kezdett a múzeumokkal, hogy melyiktől, mikor, milyen feladatokat venne át. Az eredeti szándék az volt, hogy csak azok az intézmények adnák át feladataik egy részét, amelyek egy év alatt kevesebbet költenek egymilliárd forintnál – tette hozzá.

Emellett a tárca határidő-változtatást is kért a kormánytól. A minisztérium javaslatot tett például arra, hogy költségvetési intézményből csak júniusban alakuljanak át egy lépcsőben gazdasági társasággá az érintett intézmények. A változás az eredeti szándék szerint a Műcsarnokot, a Honvéd Együttest, továbbá az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központot érintené.

Azt is kérték, ne kerüljön az Országos Széchényi Könyvtár felügyelete alá az Országos Idegennyelvű Könyvtár, valamint az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum. Jelenleg gazdasági számításokat végeznek, hogyan tudna működni az utóbbi két intézmény.

A beterjesztett módosító indítványokról a múlt hétvégén Balatonőszödön tárgyalt a kormány, arról azonban a miniszteri biztos közlése szerint a tárca még nem kapott írásos tájékoztatást, hogy a javaslatokat elfogadta-e a kabinet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik