Élet-Stílus

A pártok Persányi mögött állnak

Az Országgyűlés környezetvédelmi szakbizottsága egyhangúan támogatja a környezetvédelmi minisztérium határozott fellépését az osztrák társtárcánál a Rába folyó habzása miatt.

Persányi Miklós hétfőn küldött levelet osztrák kollégájának, amelyben közölte: amennyiben 2007 májusáig nem szűnik meg a habzás, akkor Magyarország megvonja hozzájárulását a környezetszennyezésért felelős jennersdorfi bőrgyár korábban kiadott vízjogi engedélyétől.

A képviselők pártállástól függetlenül támogatják, hogy a magyar és az osztrák környezetvédelmi bizottságok jövőre közös, kihelyezett ülést tartsanak a Rába mentén. Az állásfoglalás tartalmazza azt is, hogy ne csak a Rába gondjaival, hanem a Lapincs folyó szennyezésével, és akár még a Szentgotthárd közelében, de a határ túloldalára tervezett szemétégető ügyével is foglalkozzanak.

„Tengervíz” a Lapincsban

Varga Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) szakállamtitkára beszámolt arról, hogy a Rábán a gondot három bőrgyár és egy fémmegmunkáló üzem részben tisztított szennyvize okozza, ami a szentgotthárdi duzzasztónál felhabzik. A Lapincs folyót egy fürstenfeldi geotermális hőerőmű szennyezi. A Rábába bőrgyári mosószer, naftalin-szulfonát, népszerűbb nevén “Ultra” jut, a Lapincsba pedig különféle sók és fenol.

Katona Kálmán, a bizottság MDF-es elnöke korábbi helyszíni látogatásának tapasztalatairól szólva kiemelte: a Rábához képest dupla vízhozamú Lapincsba percenként 50 kilogramm só kerül a hőerőműből, ami naponta 71 tonnát tesz ki, ezzel 4 százalékos koncentrációjú, tengervízhez hasonló vízminőséget okozva. Mindez megfelel egy 10 ezer lakosú település szennyvízének, ami 6-7-szerese egy-egy érintett bőrgyár szennyezésének.

Szűk a mozgástér

Varga Miklós közölte: a hétfői határozott fellépést az indokolja, hogy osztrák részről 2004 óta nincs előrelépés a szennyezések megszüntetésére. Az osztrák-magyar határvízi bizottság hatáskörébe csak egy bőrgyár tartozik, ezért a többi szennyezőnél a KvVM nem tud lépni, nem áll módjában visszavonni az engedélyt. Varga Miklós utalt arra, hogy a geotermális erőművel maga az osztrák szövetségi kormány is közigazgatási perben áll, amelynek lezárultáig saját maguk sem képesek lépni.

Orosz Sándor, a bizottság MSZP-s alelnöke üdvözölte Persányi Miklós osztrákok felé közvetített “dörgedelmeit”. Ugyanakkor szerinte valós megoldást az hozhatna, ha osztrák civil szervezetek kényszerítenék ki a szükséges lépéseket Ausztriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik