Élet-Stílus

A németektől tart Várhidi

A magyar U19-es labdarúgó-válogatott az Európa-bajnoki selejtezők nyoni sorsolásán az első kalapból Németországgal, Írországgal és Bulgáriával került egy csoportba. Az U17-esekre is komoly feladat vár.

A négy együttes, amelyek közül a magyarokat rangsorolja legelőkelőbben az UEFA, körmérkőzéses tornán küzd meg az Eb-döntőbe jutást jelentő első helyért. „Nem is számíthattunk arra, hogy könnyű csoportba kerülünk, tudtuk, hogy kiemeltként is erős ellenfeleket kapunk” – vélekedett Várhidi Péter, az U19-es nemzeti csapat szövetségi edzője. „Riválisainkra inkább a jó fizikum érvényesítése, a brusztolás jellemző, ezért mi a magyaros, technikás, kombinatív játék sikerében bízhatunk. Ha a labdák megszerzése után gyorsan tudunk támadásokat építeni, és ki tudjuk használni a helyzeteinket, akkor reménykedhetünk a továbbjutásban is. Kiegyenlített csoportba kerültünk, amelyben nagyon kemény összecsapások várnak majd ránk.”

A németeket szívesen elkerülte volna a magyarok kapitánya, de elmondása szerint sok konkrét információval nem rendelkezik a csapatról. Az MLSZ honlapjának Várhidi úgy nyilatkozott, hogy a németek minden korosztályban jók, ezért semmiképpen sem szabad lebecsülni őket. A tréner annak ellenére bízik az első hely megszerzésében, hogy a csoportban szereplő írekkel a közelmúltban már kétszer összefutott az U19-es csapat, és mindkét alkalommal, ha csak szoros meccsen is, de kikapott. Az írek ráadásul a hazai pálya előnyét élvezhetik: az egyeztetések során ugyanis eldőlt, hogy ott küzdenek egymással a csapatok a továbbjutásért.

A selejtezőtornát jövő tavasszal kell megrendezni, az Eb július 16–27. között Ausztriában lesz. A házigazda automatikusan tagja a nyolcas döntő mezőnyének.

Az U17-esek trénere, Szololai László az MLSZ honlapján elmondta, hogy nem lesz könnyű helyzetük márciusban Franciaországban, hiszen itthon még csak akkor indul majd a bajnokság. „Az Eb-selejtezők esetében a mezőnytől függetlenül szerencsére is szükség van ahhoz, hogy egy csapat továbbjuthasson a csoportjából. Örülnék, ha az első meccset a házigazda, azaz Franciaország ellen játszhatnánk, mert ekkor lenne esélyünk arra, hogy meglepetést okozzunk. Ugyanez már sokkal nehezebb lenne, ha mondjuk az utolsó játéknapon találkoznánk, amikor is minkét csapat számára sorsdöntő a győzelem… Bízom együttesemben, hiszen ellenfeleink egy olyan csapatot ismerhettek meg a magyar válogatottban, amelyet nagyon nehéz legyőzni.”

U19, Eb-selejtező
1. csoport: Magyarország, Németország, Írország, Bulgária

U17, Eb-selejtező
5. csoport: Magyarország, Franciaország, Norvégia, Finnország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik