Élet-Stílus

Új csatlakozó a Hold-bázis programhoz

Az Európai Űrügynökség (ESA) reméli, hogy csatlakozhat majd ahhoz az amerikai programhoz, amelynek célja nemzetközi kutatóállomás építése a Holdon - közölte kedden az ESA egyik illetékese.

Az ESA képviselői már jelen vannak a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) és el sem tudják képzelni, hogy ne lennének jelen a Hold-bázison, majd később egy másik bolygón – hangsúlyozta Piero Massima, az ESA kutatási és repüléskoordinációs igazgatóságának egyik vezetője.

Az ESA egyelőre vizsgálja, hogy miként próbálhat meg csatlakozni az amerikai Hold-programhoz, amely európai remények szerint világméretű kutatási program lesz, nem pedig a hatvanas évekbeli amerikai Apollo-program “másolata”.

Az ESA az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) együttműködve most azon célok, valamint tudományos és előkészítő tevékenységek körét próbálja meghatározni, amelyek kapcsolatban állnak az embert a Holdra juttató programmal. Ennek keretében igyekeznek például a robottechnológia, vagy a lakhatóság terén azonosítani azokat az európai ismereteket, kapacitásokat, amelyek révén Európa fontos szerepet játszhat – tette hozzá Massima.

A NASA hétfőn jelentette be, hogy a húszas években nemzetközi kutatóállomást fog építeni a Holdon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik