Élet-Stílus

Felveri az árakat a kormánynegyed?

Miután a Nyugati pályaudvar mögötti területet választotta ki a kabinet a leendő kormányzati negyed helyszínéül, a XIII. kerületi ingatlanfejlesztők és lakástulajdonosok már dörzsölik a tenyerüket. Egy éven belül akár 30 százalékos áremelkedésben bíznak.

A kormányzati negyed kialakítása jótékony hatással lehet a XIII. kerület lakásáraira, vélik ingatlanpiaci szakemberek. Egy ilyen volumenű beruházás viszonylag nagy hatósugárban megdobja a környék ingatlanárait, de becslések szerint a lakások bérleti díja is megugorhat – egy éven belül akár 30 százalékkal is.

Ezt hasonló okokra alapozzák, mint amilyenek miatt a Parlament, illetve a Képviselői Irodaház környékén is lezajlott egy áremelkedés. Ezeken a területeken ugyanis a honatyák állítólag gyakran bérelnek maguknak lakást, hogy közel legyenek a munkahelyükhöz. A kormányzati negyed környékén elsősorban a közeli, régi építésű nagypolgári, illetve az új építésű, magasabb minőséget képviselő lakások bérleti díja lódulhat meg ilyen okokból.

Legalábbis erre apellálnak a kerületi ingatlanfejlesztők, illetve a környéken már bevásárló külföldi tulajdonosok. A Duna Plaza mögötti, tízmilliárd forint beruházással épülő Prestige Towers luxuslakópark – nagy számban külföldi lakásvásárlói például kifejezetten bérbeadási célból vettek ingatlant Budapesten, és az őket képviselő ügynökségek a következő napokban alakítják ki stratégiájukat, milyen áron is kínálják majd lakásaikat a magyar politikusoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik