Élet-Stílus

Vértesztből diagnosztizálható a skizofrénia

Akár öt-hét éven belül alkalmazhatják az orvosi gyakorlatban a skizofrénia megállapítására szolgáló vértesztet, amelyet Szegedi Biológiai Központ (SZBK) kutatói dolgoztak ki.

“E megbetegedésnél a fehérvérsejtekben két génnél magasabb, az egészséges emberekétől eltérő aktivitást mutattunk ki” – magyarázta a módszer lényegét Puskás László, az SZBK Genetikai Intézetének tudományos főmunkatársa az MTI-nek.

Magyarázata szerint eddig mindössze 24 betegen tesztelték, jelenleg Belgiumban is vizsgálják a módszer megbízhatóságát, a továbbiakban pedig széles körű klinikai vizsgálatokat terveznek hazai és külföldi gyógyintézetek bevonásával.

“Meg kell azt is vizsgálnunk, hogy mennyire specifikus ez a teszt, nem mutatható-e ki az adott gének fokozott aktivitása más pszichiátriai kórképekben szenvedő betegeknél, például depresszió esetében” – fogalmazta meg Puskás László. Mint hangsúlyozta, azt is meg kell vizsgálni, hogy skizofrén betegeknél esetleg más gének aktivitásában is tapasztalható-e valamilyen eltérés. A megbízható diagnosztikához ugyanis 10-15 gén szükséges.

A módszert két éve szabadalmaztatták, tavaly pedig a kutatók a találmány gazdasági hasznosítására egy úgynevezett spin-off céget alapítottak.

A vállalkozás, amelynek Puskás László a tudományos igazgatója, 2005 végén egy magyarországi pályázaton 90 ezer eurós támogatást nyert két évre.

A további vizsgálatokhoz szükséges anyagi háttér biztosításához a vállalkozás külföldi céggel konzorciumban európai uniós pályázaton szeretne indulni.

Puskás László számításai szerint a további genetikai kutatások három évet vesznek igénybe, s legalább két év szükséges egy nagyszabású összeurópai klinikai vizsgálathoz, így a gyakorlatban a legkevesebb öt, de lehet, hogy hét év múlva jelenhet meg a módszer az orvosi gyakorlatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik