Élet-Stílus

Olaszországban már tesztelik a gólbírót

Az elektromos gólbíróval a tervek szerint a jövő évi korosztályos válogatottak világbajnokságán tovább kísérleteznek. Az olasz szövetség ezzel szemben már a hétvégi fordulóban teszteli a rendszert.

A vasárnapi, Udinese-Reggina találkozón – a helyi szövetség anyagi támogatásával – próbálják ki a rendszert, amely négy, másodpercenként 200 képkocka rögzítésére alkalmas kamerából áll. A gépeket 20 méteres magasságban, a szögletzászlók fölé helyeznék el. A készülékek egy számítógéphez kapcsolódnak, amely megállapítja, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon.

A FIFA még kivár

Az elektromos gólbírót a FIFA egyelőre csak korosztályos tornákon teszteli. Joseph Blatter elmondása szerint az idei németországi világbajnokság előtt felmerült a rendszer alkalmazása, de végül úgy döntöttek, várnak ezzel. Jövőre az U20-as illetve U17-es vébén bizonyíthat a technika.

A FIFA-elnök szerint semmilyen más segédeszköz alkalmazása nem képzelhető el a jövőben. “A videós visszajátszást nem támogatjuk, mert az háttérbe szorítaná az emberi tényezőt, ami a futball lényege.” – hangsúlyozta a svájci sportdiplomata.

Profi bírók kellenek

“Profi módon kell, jó időben kialakítanunk egy bő bírói keretet. Ez az egyik tanulsága a németországi tornának.” – mondta a FIFA-elnök a 2010-es dél-afrikai vébé kapcsán. Blatter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a bíráskodással a németországi tornán sem a közvélemény sem a szakma nem lehetett maradéktalanul elégedett.

Az angol klubok szerint mindenképpen a jó irányba tett lépés a gólbírók alkalmazása. “Kezdetben természetesen voltak problémák, de a mi vizsgálataink azt mutatják, hogy a rendszer nagyon hatékony.” – mondta a Premier League szóvivője, Dan Johnson.

Balajcza: nálunk is alkalmazni kellene a gólbírót

“A pályafutásom során egyszer sem kerültem olyan helyzetbe, amikor gólbíróra lett volna szükség, de a világ labdarúgásában sokszor előfordulnak kétes szituációk, és jó dolognak tartom, hogy ezeket a technika segítségével próbálják kiszűrni. Amennyiben a gólbíró máshol is működik, nálunk is alkalmazni kellene, még akkor is, ha ez költségekkel jár.” – nyilatkozta a FigyelőNet megkeresésére Balajcza Szabolcs, az Újpest kapusa.

Kíváncsiak voltunk egy csatár véleményére is. Nos, a Kaposvár alkalmazásában álló Oláh Róbert szerint a technikai újítások mellett egyaránt szólnak érvek és ellenérvek, ezzel együtt üdvözli ezek alkalmazását a labdarúgásban. “Előfordulhat, hogy a videóbíró vagy a gólbíró bevezetésével vontatottabb lesz a játék, ugyanakkor sok olyan helyzet akad egy-egy találkozón, ami szükségessé teszi a használatukat.” – mondta a támadó, majd hozzátette: leginkább a lesek megítélésénél válna hasznossá a technika segítsége, hiszen esetében is sokszor utólag derült ki, hogy tévesen állította meg a bíró, vagy nem adta meg egy szabályos gólját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik