Élet-Stílus

Digitális forradalom jöhet

Felgyorsulhat jövőre az analógról a digitális földfelszíni műsorszórásra (DTT) és -vételre való átállás Európában. Több EU-tagállam a kísérleti után elindítja az állandó digitális sugárzást, és a tervek szerint lesznek olyanok is, amelyek végleg átállnak az új technológiára - írja a Világgazdaság.

A napilap összeállítása szerint a felszíni sugárzás gyors terjedésében több szereplő is érdekelt. A kormányok számára a felszabaduló analóg csatornák frekvenciakapacitásának értékesítése hatalmas pénzekkel kecsegtet. A tévéállomások a kínálatuk és a hirdetési bevételeik növelésére számítanak, a fogyasztók pedig az adótornyokból – várhatóan nagyrészt ingyen – sugárzott adások többszöröződését várják.

Jól jön az átállás a készülékgyártóknak is, mutat rá a Világgazdaság, milliós sorozatokban tudják értékesíteni azokat a jelátalakítókat (set-top-box), amelyek lehetővé teszik, hogy a digitális adást az eddigi berendezésekkel is venni lehessen. Az érdekek egybeesése folytán az évtized fordulójára várhatóan négyszeresére nő a DTT-sugárzással ellátott európai háztartások száma, és megközelíti a 45 milliót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik