Élet-Stílus

Sosem látott mélytengeri élőlényeket kaptak lencsevégre

Amerikai és új-zélandi kutatók első ízben örökítették meg a Csendes-óceán úgynevezett hideg füstölgői környékén élő állatokat és növényeket.

A hideg füstölgők a tenger fenekén lévő nyílások, melyeken keresztül metán és hidrogén-szulfid áramlik felfelé. A hideg jelző a hidrotermális füstölgőktől való elkülönítésre szolgál, mivel azokon keresztül forró víz áramlik a tengerfelszín irányába, míg a gázfüstölgők nem változtatják meg a környező víz hőmérsékletét.

A füstölgők környékén az egyéb területekétől eltérő élőlényközösségek találhatók, hiszen az életfeltételek is mások. Míg a hidrotermális füstölgők élővilágáról több közlemény is megjelent már, a hideg füstölgők szomszédságában lakó állatok és növények eddig ismeretlenek voltak.

Huszonegy új-zélandi és amerikai kutató Új-Zéland keleti partja közelében vizsgálta a Csendes-óceán fenekén található hideg füstölgők élővilágát a vízfelszíntől egy kilométer mélységben. Számítottak rá, hogy ismeretlen kemoszintetizáló létformákra bukkannak, melyek napfény hiányában a metán és a hidrogén-szulfid energiáját használják fel.

A kutatók hanglokátorral átvizsgálták a tengerfeneket, azonosították a metánban gazdag vízrészleteket, majd az így felfedezett nyolc területre videokamerákat és fényképezőgépeket engedtek le.

A felvételeken korallok, szivacsok és kagylók mellett 30-40 centiméter hosszúságú, hengeres, nyúlánk testű csőférgeket is azonosítottak, melyek mészkőtömbök alól bújtak elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik