Élet-Stílus

Windows XP a PlayStation 3-on?

A Sony hivatalosan is elismerte, hogy a PlayStation 3 konzolokon akár egy második operációs rendszer is futtatható. Most bebizonyosodott, hogy nemcsak a Fedora Linux, de a Windows XP is feltelepül a PS3-ra.

Nem mindennapi vállalkozásba fogott egy japán programozó. A szakember be akarta bizonyítani, hogy a PowerPC architektúrára épülő PlayStation 3-ra feltelepíthető az x86 processzorokra készült Windows XP is. Nos, ez sikerült is neki. Az igazsághoz hozzátartozik ugyanakkor, hogy a japán programozó az x86 processzorkörnyezet emulálásához a Linuxot, illetve a QEMU emulátort használta fel. A QEMU ugyanis más emulátorokkal (így például a VMWare-rel) ellentétben képes egy teljesen más architektúra emulálására is.

Amint azt a két különböző helyen, a TechEBlog és a Google Video oldalán is nyilvánosságra hozott több mint negyedórás felvételen látható, közel sem nevezhető tökéletesnek a folyamat. Jól megfigyelhető, hogy a bootolás hosszadalmas vagy hogy például a Start menü elindítása is sok időt vesz igénybe. Azonban ezt leszámítva a Windows XP – minden funkciójával együtt – teljesen használható a PlayStation 3 alatt is.

Mindez a Sony új “nyílt platform” mottójának köszönhető, ami lehetővé teszi, hogy bárki akár egy második operációs rendszert is feltelepíthessen a konzolra. Ehhez az új operációs rendszeren kívül csupán két fájlra van szükség. Az egyik a Sony operációs rendszer telepítője, míg a másik a Sony által csak Other OS Boot Loadernek nevezett program. Ez utóbbit az adott operációs rendszer fejlesztőjétől kell letölteni. A Sony operációs rendszer telepítője ezt a programot feltelepíti a PS3 merevlemezének egy meghatározott részére. Követelmény még ugyanakkor, hogy a bootprogramnak legalább 10 megabájtosnak kell lennie és a feltelepítendő operációs rendszernek támogatnia kell a PowerPC architektúrát.

A különböző Linux-disztribúciók támogatják a PowerPC architektúrát, így eddig is telepíthetők voltak a PlayStation 3-ra, azonban ez az első eset, hogy egy Windows XP-t is sikerült működésre bírni – még ha a QEMU segítségével is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik