Élet-Stílus

Európában az LCD televízió a menő

A legutóbbi negyedéves adatok szerint az öreg kontinensen már több LCD televíziót adtak el, mint hagyományos képcsöves terméket. Itt tehát már vezet az új generáció, a következő állomás Észak-Amerika.

A DisplaySearch legfrissebb felmérésében egyértelműen jelzi, hogy a vártnál korábban érkeztünk el a fordulóponthoz, és az újgenerációs folyadékkristályos kijelzők a televíziópiacon is átvették a vezetést a kiszorulóban lévő hagyományos készülékkel szemben. Európa érdekes módon itt megelőzi az Egyesült Államokat – és általában véve Észak-Amerikát –, mivel ott csak a mostani negyedévben várható az őrségváltás.

Arról már a napokban esett szó, hogy az LCD a plazmatelevíziókkal szemben is vezeti a piacot. A DisplaySearch most arról számolt be, hogy bár a leszállított plazmatévék száma Észak-Amerikában 38 százalékkal megugrott három hónap alatt, mindenhol máshol csökkenő eredményről adtak hírt, miközben az LCD-szállításokat világszerte megduplázták a gyártók. Utóbbi mellett szól, hogy rohamosan terjednek a 40 hüvelykes készülékek (a plazma hagyományos erőssége), és jövőre a képalkotási technológia további fejlődésével az 50 hüvelyk feletti tartományokban is megpróbálják elhódítani a vezető helyet.

A versenyben a plazmatévék gyártói előtt a készülékek árának csökkentésén kívül nem kínálkozik más lehetőség. Az előrejelzések szerint azonban ez sem lesz elegendő, és a mostani negyedévben Európa után az USA-ban is első helyre ugranak az LCD televíziók, megelőzve minden más technológiát. A versenyfutásban a Samsung vezet, amely mind a leszállított készülékek számában, mind a befolyó bevételek tekintetében első helyen áll. Darabszámra második a Sharp, harmadik a Philips, negyedik a Sony, az első ötöt pedig az LG zárja. Az összes többi gyártó a teljes eredmény valamivel több mint felét adja ki.

A készülékek átlagárát 548 dollárban, azaz mintegy 110 ezer forintban határozták meg, ami 25 százalékos növekedést jelent. Ez elsősorban a növekvő igényekkel magyarázható, ami különösen a nagyobb változatok iránt mutatkozik meg. Miközben tehát az egyes készülékek ára fokozatosan csökken, egyre többen érdeklődnek a drágább, nagyobb kijelzővel érkező példányok iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik