Élet-Stílus

Budapesten forgatják az Eichmann-filmet

Az eredeti forrásanyagok és kihallgatási jegyzőkönyvek alapján készült Eichmann című filmet a külső jelenetek kivételével Magyarországon forgatják – mondta el Cirkó József, a gyártó cég ügyvezetője az MTI-nek kedden.

Néhány díszlet – Eichmann cellája, a német és izraeli irodabelsők, valamint a vizsgálótiszt lakása – stúdióban épült. Az Izraelben játszódó külső jeleneteket januárban Máltán forgatja a stáb – mondta el a Happy Crew Company (HCC Media) Kft. ügyvezetője.

A film rendezője Robert Young, főszereplői pedig – a többek között Roman Polanski Zongorista című filmjében, valamint A bukás – Hitler utolsó napjaiban is játszó – Thomas Kretschmann, valamint Troy Garity, Franka Potente és Stephen Fry.

A II. világháború idején Adolf Eichmann feladata volt többek között a tömeges deportálások megszervezése és a koncentrációs táborok működtetése. A háború után Buenos Airesbe menekült, ott bujkált 1960-ig, amikor az izraeli titkosszolgálat emberei a nyomára bukkantak és elfogták. Egy évvel később Jeruzsálemben bíróság elé állították, majd 1962-ben felakasztották.

Az ügyvezető igazgató a történetről elmondta, hogy Adolf Eichmannt kivégzése előtt egy fiatal izraeli rendőrtiszt, Avner Less kapitány hallgatta ki. A film az Eichmann kihallgatása közben zajló lélektani küzdelemről szól, amikor megpróbálják kideríteni az indítékokat, és rádöbbenteni a volt német tisztet tetteinek szörnyűségeire.

Cirkó József hozzátette: a film azt is bemutatja, hogy a történet idején még fiatal izraeli állam miként keresi identitását, és az elfogással hogyan deklarálja ezt a világnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik