Élet-Stílus

Jövőre bemutatkozhat a gólbíró

Felemelte szavát a tehetős európai klubok játékosbegyűjtési politikája ellen Joseph Blatter. A FIFA elnöke úgy gondolja, hogy már a 2007-ben sorra kerülő klub-világbajnokságon bevethetik az elektromos gólbírót.

„2007 decemberéig eldöntjük, hogy a gólvonalra szerelt kamerával vagy chipes labdával bizonyosodunk-e meg a találat érvényességéről. A videós visszajátszást nem támogatjuk, mert az háttérbe szorítaná az emberi tényezőt, ami a futball lényege” – hangsúlyozta a svájci sportdiplomata egy dubaji tanácskozáson. Utóbbi újítást, az „okos labdát” már tesztelték tavaly az U17-es világbajnokságon, viszonylag szerény sikerrel.

Blatter arról is beszélt, hogy a véleménye szerint a gazdag csapatok rosszat tesznek a sportággal, ha túl sok futballistát láncolnak magukhoz. „A pályán egyszerre csak 11-en lehetnek egy csapatban, ennek ellenére sok helyen 25-30 játékos van a keretben. Mit csinálnak a többiek, várnak, pihennek?” – fogalmazott Blatter, aki szerint sok olyan futballista kap kevés lehetőséget, aki más gárdában szóhoz jutna. Így viszont csökken a színvonal, mert ők kiesnek a versenyeztetésből.

Irán mégis indulhat

A nemzetközi szövetség ideiglenesen feloldotta Irán eltiltását, így a címvédő válogatott elindulhat a pénteken kezdődő Ázsiai Játékokon. Az 1974-ben, 1990-ben, 1998-ban és 2002-ben aranyérmes csapat így mégis ott lehet Dohában, azok után, hogy a FIFA csütörtökön felfüggesztette Irán tagságát. Az ország szövetségének (IRIFF) a működése ugyanis ellenkezik a nemzetközi előírásokkal: nincs a FIFA irányvonalának megfelelő alapszabálya, sem elnöke, mert Mohammed Dadgant a politikai vezetés leváltotta, és a nemzetközi futballszervezet többszöri felszólítására sem helyezte vissza pozíciójába.

A felfüggesztő határozat addig marad érvényben, amíg Dadgan nem kerül vissza az iráni szövetség élére, vagy szabályosan nem választanak új elnököt, és az IRIFF nem hívja össze közgyűlését, melyen a FIFA képviselőjének jelenlétében elkészítik az új alapszabályt.

A felfüggesztő határozat azt jelenti, hogy annak visszavonásáig Irán nem játszhat nemzetközi mérkőzéseket, a klubok nem léphetnek pályára az ázsiai kupasorozatokban, továbbá az iráni futballvezetők semmilyen nemzetközi feladatot nem láthatnak el, és a FIFA különböző bizottságaiban sem dolgozhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik