Élet-Stílus

Beindult az ’56-os filmek szemléje

admin
admin

2006. 11. 27. 21:57

Az esemény fővédnökeként, Sólyom László köztársasági elnök nyitotta meg az 1956-os dokumentumfilmek fesztiválját hétfő este a Puskin moziban.

A hivatalos emlékév után a forradalom további sorsa azon múlik, hogy a fiataloknak lesz-e elég tárgyi tudásuk ahhoz, hogy megtalálják az utat ’56-hoz – jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök a megnyitón.

“Nagyon szépek a játékfilmek és a regények, hangulatot adnak, de tárgyi tudást a dokumentumfilm adhat” – mondta az államfő, a rendezvény fővédnöke, hozzátéve, hogy az objektív valóság nagyon kérdéses kategória.

Egyetlen ’56 van

Megítélése szerint “a megemlékezéseknek össze kell állni egyetlen ötvenhattá”. Kijelentette, hogy ebből nem akar engedni, s “ez az, amit az ember a dokumentumfilmektől várhat”.

Sólyom László reméli, hogy ezek a filmek megmutatják azt, ami a forradalom első tíz napját jellemezte: a felszabadultságot.

A megnyitón beszédet mondott Bözsöny Ferenc nyugalmazott rádióbemondó, aki átélte a Magyar Rádió ostromát, s a Szabad Kossuth Rádió ideiglenes stúdiójában az utolsók között volt mikrofon közelben, s ő jelentette be 1956. november 3-án este 8 órakor, hogy Mindszenty József hercegprímás rádiószózatot intéz a nemzethez.

Máshol még nem látott filmek


A 13 nap remény című háromnapos filmfesztivált a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete (MADE) hirdette meg a Magyar Dokumentumfilmes Műhelyek és Gyártók Szövetségével közösen. A rendezvény célja az 1956-os forradalom eszméivel, eseményeivel és következményeivel foglalkozó dokumentumfilmek összegyűjtése, egyben minősítése. A programban 31 versenyfilm szerepel, ezeket 92 nevezés közül előzsűri választotta ki. A filmeket háromtagú testület bírálja el, a zsűri elnöke Gyarmathy Lívia Kossuth-díjas filmrendező.

A 13 nap remény egyedülálló abból a szempontból, hogy mind a versenyfilmek, mind az információs vetítések tekintetében olyan alkotásokat is láthatnak a téma iránt érdeklődők, amelyeket eddig máshol nem, vagy nagyon régen mutattak be. Olyan filmek is láthatók lesznek a három nap alatt, amelyek a Kádár-korszak ízlésének, szemléletmódjának megfelelően, propagandisztikusan, meghamisítva ábrázolják 1956-ot vagy olyanok, amelyek a forradalom napjaiban, óráiban készült felvételek alapján készültek, de számos olyan film is szerepel a programban, amely az elmúlt évtizedek távlatából szemléli 1956-ot.

Az orosz botrányfilm is itt van

A fesztiválon szerepel az orosz állami televízió A magyar kelepce (Vengerszkij kapkan) című orosz dokumentumfilmje is. Az itthon elég nagy port és felháborodást keltett film szerint az 56-os forradalom hátterében amerikai hírszerzők álltak.

Több film foglalkozik a vidéki városokban lezajlott eseményekkel, sőt olyan művek is szerepelnek a repertoáron, amelyek a külföldi országok szemszögéből mutatják be a magyar forradalmat. A fesztivál neves filmrendezők alkotásaival (Ember Judit, Gyarmathy Lívia), széles spektrumú témáival, sokoldalú és átfogó képet ad az 50 évvel ezelőtti forradalomról, annak vitatott kérdéseiről és következményeiről.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.