Élet-Stílus

Az Aranylabda várományosai: Buffon

November 27-én hirdetik ki az idei Aranylabda-szavazás győztesét. Az addig hátralévő napokban bemutatjuk a France Football által alapított díj várományosait, ezúttal a világbajnok Gianluigi Buffonról esik szó.

A világbajnoki és az olasz bajnoki cím (az utóbbit később elvették) szól Buffon Aranylabda-győzelme mellett, az pedig ellene, hogy kapus. A France Football magazin által alapított díj ötven esztendős történe során eddig egyszer, 1963-ban esett meg, hogy hálóőr – nevezetesen a szovjetek klasszisa, később a Szocialista Munka Hőse címmel is honorált Lev Jasin – emelhette magasba diadalittasan az aranygömböt. Kapusként előtte és utána senki. Se Dino Zoff, se Oliver Kahn, se Fabien Barthez, pedig korszakos zsenikről van szó, ez aligha vitatható.


Nincsen gyenge pontja

Gianluigi Buffon is ilyen, sokak szerint az olasznál jelenleg nincs jobb kapus a glóbuszon. “Az az igazi erénye, hogy nincsen gyenge pontja” – foglalta össze a lényeget kollégája, Gianluca Pagliuca. Egyébként bármennyire furcsa – így utólag -, az 1978. január 28-án, sportos családban (apja, anyja és két nővére is élsportoló volt) született Gigi csak 12 éves kora óta áll a kapuban, előtte középpályásként, sőt, néha szélsőként kergette a labdát. A legenda szerint a kameruni Thomas N’Kono inspirálta arra, hogy felhúzza a kapuskesztyűt, ugyanakkor Buffon ezt utóbb cáfolta, méghozzá meghökkentő összinteséggel körítve: “Azért lettem kapus, mert egyszerűen lusta voltam annyit futni, amennyit kellett volna”.

Premier az élvonalban – 17 évesen

Három kiscsapat, a Canaletto di Spezia, a Perticata és Bonascola érintésével került Parmába, ahol serdülő Európa-bajnoki ezüstérmesként, 17 esztendősen mutatkozott be az olasz élvonalban. Nála csak a milánói Giovanni Sacchi debütált fiatalabban a Serie A-ban. Buffon az AC Milan ellen, kapott gól nélküli mérkőzésen esett át a tűzkeresztségen, majd öt szezonon át, 168 bajnoki találkozón őrizte az AC Parma kapuját (159 gólt kapott). Emlékezetes az 1999-es idénye, amikor is az Olasz Kupát, a hazai Szuperkupát és az UEFA-kupát is megcsókolhatta.

A világ legdrágább kapusa

2001-ben, 52.29 millió euró fejében, a világ legdrágább kapusaként igazolt a Juventus együtteséhez, amellyel – a zöld gyepen – 2002-ben, 2003-ban, 2005-ben, 2006-ban is olasz bajnoki címet szerzett. A BL-győzelem egyelőre csak álom, a 2003-as finálé büntetőpárbajában ugyanis hiába fogott meg két tizenegyest is, a csapata végül elbukott az AC Milannal szemben. Ezzel együtt Buffont választották meg a sorozat “legértékesebb játékosának”. Egyéni elismerésekkel amúgy is tele a padlás, hogy csak a legmarkánsabbakat említsük: Guerin Sportivo Barvo-díjas (1999), Jasin-díjas; 2004-ben és 2005-ben a kapusok közül Buffon kapta a legtöbb szavazatot a FIFA Év Játékosa szavazásán, 2006-ban pedig FIFPro XI-be is beválasztották.

Csúcsra ért a Squadra Azzurrával
Az Aranylabda várományosai: Buffon 1

Csak két gólt kapott a vb-n (EPA)


A válogatottban 19 évesen, 1997. október 29-én mutatkozott be. A 1998-as vb-n még tartalék volt, a 2000-es Eb-n viszont ő védte volna Olaszország kapuját, csakhogy a torna előtt megsérült. A 2002-es seregszemlén és a 2004-es kontinensviadalon is jó teljesítményt nyújtott, az olaszok egyik legjobbja volt, akárcsak a nyári világbajnokságon; két gólt kapott a végül aranyéremmel záró alakulatban, csak Cristian Zaccardo (öngól) és Zinadine Zidane (tizenegyesből) tudott túljárni az eszén.

Buffon kiváló kapus, emellett hűséges típus. Azzal, hogy a visszasorolás ellenére maradt a Juventusban, újabb és újabb híveket szerzett magának, állítólag az Aranylabda ítészei között is. Azt hallani, hogy az olasz kapus első háromban végez majd.

Szakmai vélemény
Várhidi Péter, a magyar válogatott megbízott kapitánya:
“Jelenleg Buffon a világ legjobb kapusa. Egész egyszerűen nincsen gyenge pontja, roppant megbízható, talán még nem is kapott potyagólt. Az első perctől az utolsóig együtt él a játékkal, a koncentrációs készsége egyedülálló.”


Következik: Fabio Cannavaro (Real Madrid)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik