Élet-Stílus

Többször nyomtatható papír

admin
admin

2006. 11. 24. 09:30

A Toshiba Európában is bevezetné a Japánban már kapható nyomtatót és papírt, amelynek révén egyetlen lapot akár 500 alkalommal is felhasználhatunk. Az egyetlen probléma az ár, ami meglehetősen borsos lesz.

A B-SX8R jelű készülék érdekes technikát és alapanyagot használ fel a környezetbarát megoldáshoz, amelynek lényege, hogy egyazon lapra akár 500-szor is nyomtathatunk. Maga az eljárás hasonlít a régi hőnyomtatási technikákhoz, a vállalat maga is a főleg a 70-es, 80-as években tömegesen használt faxnyomtatókhoz hasonlítja a fejlesztést, a hangsúly azonban ezúttal a takarékosságon, a papírigények minimalizálásán van. A többször felhasználható lapokról eltávolíthatjuk a korábbi nyomtatás eredményét, majd ismét megtölthetjük tartalommal.

A nyomtató az első fázisban a lapok elhelyezéséről gondoskodik, ez ugyanis rendkívül fontos a tökéletes eredmény érdekében. A középső komponens belsejében ezután a “„papírt” 300 fokra hevítik, amelynek eredményeként eltűnik a korábbi nyomtatás eredménye, majd az utolsó szegmensben 180 fokos hőmérsékleten készül el az új tartalom. A készülék percenként 12 oldalt állít elő, ami tűrhetőnek mondható. A speciális lapok valójában nem papíralapúak, hanem a műanyag egy érdekes változatából készülnek, amely kellő mértékű hő hatására változtatja tulajdonságait. Az egyes példányokat legalább 500-szor használhatjuk fel, ám a vállalat szerint elméletileg akár az 1000 nyomtatás is elérhető.

A Toshiba abban reménykedik, hogy a vállalati ügyfelek számára vonzó ajánlatot tud tenni, főleg azoknak, akik szeretnék csökkenteni a papírral kapcsolatos kiadásaikat, és nem utolsósorban jobb színben szeretnék feltüntetni cégeiket a környezetvédők előtt. Az egyetlen bibi a termék ára, hiszen a Japánban már kapható B-SX8R 5 ezer fontnak, vagyis csaknem kétmillió forintnak megfelelő összegért kapható, míg a lapok darabja 5 fontért, durván 2 ezer forintért találnak gazdára. Éppen ezért a cég óvatos az európai bevezetést illetően, és – érthetően – semmit nem akarnak elsietni.

A kritikusok ezzel egy időben kétségbe vonják a megoldás gyakorlati értékét, mondván, hogy a nyomtatás során felhasznált energia semmissé teszi a takarékossággal kapcsolatos célokat. Erről pontos információ nincs, de könnyen lehet, hogy a vádak ellenére a megoldás utat találhat a cégekhez. Otthoni felhasználásról egyelőre nem esett szó, maga a Toshiba sem meri fogyasztói terméknek nevezni érdekes fejlesztését.

A papírral egyébként több országban folytatnak kutatásokat, amelynek eredményeként új tulajdonságokkal ruházták fel az ősi anyagot. Az is nyilvánvaló, hogy a cégek túl sokat nyomtatnak feleslegesen, így előbb-utóbb megnyugtató megoldást kell találni a problémára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.