Élet-Stílus

Óriástávcsővel kutatják az Univerzum titkait

Mexikóban egy kialudt vulkán csúcsán építették fel a világ legnagyobb méretű rádióteleszkópját. A gigantikus parabolaantennához hasonló távcsővel 13 milliárd kilométerről érkező jeleket elemeznek a kutatók.

A mexikói elnök, Vincente Fox jelenlétében vehették birtokba a tudósok azt a rekordméretű rádióteleszkópot, amely segítségével mostantól a távoli galaxisok születését vizsgálhatják. Az ötven méter átmérőjű távcső leginkább egy hatalmas parabolaantennához hasonló – működési elvét tekintve nem is nagyon különbözik tőle – eszköz a maga nemében egyedülálló a világon.

A Puebla állam vulkanikus hegyeinek egyikén felépített rendkívül érzékeny rádiócsillagászati eszköz elsődleges feladata a galaxisok képződésének vizsgálata, a csillagok születésének, evolúciójának megfigyelése. A tudományos munkához a festői környezetet egy kialudt vulkán, a Sierra Negra szolgáltatja, amely 4,580 méteres magasságával Mexikó ötödik legnagyobb csúcsa. A magashegyi környezet előnyei mellett, a ritkább levegő miatt a kutatóállomáson oxigénpalackot is tartanak a tudósok, hiszen ilyen magasságban könnyen felléphetnek a hegyibetegség tünetei, az ájulás vagy a légzési nehézségek különböző tünetei.

A mexikói sajtó az eseményt az ország legnagyobb tudományos és technológiai projektjének nevezte. A most felállított Large Millimeter Telescope (LMT) összesen 120 millió dollárba került, amely építési költségeinek egy részét az USA finanszírozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik