Élet-Stílus

Golflabdát ütnek föld körüli pályára

Mihail Tyurin orosz űrhajós csütörtökön űrsétája során egy golflabdát üt Föld körüli pályára.

Az eseményt a torontói golffelszerelés-gyártó cég, az Element 21 Golf támogatja, de eddig még nem hozták nyilvánosságra, hogy Tyurin mekkora összeget kap ezért a különleges feladatért.

Holly Ridings, a NASA repülésért felelős vezetője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a Nemzetközi Űrállomás legénysége komolyan veszi a feladatot, ezért sokat „edzenek”.

Az eredeti tervek szerint a labda már májusban elkezdte volna róni űrköreit, ám a NASA az utolsó pillanatban elállt a tervtől, a szakemberek ugyanis úgy ítélték meg, hogy a nyolc kilométeres másodpercenkénti sebességgel haladó golflabda veszélyt jelenthet az űrállomásra. Egy ilyen ütközés ugyanis végzetes lehet.

A NASA houstoni Johnson Űrközpontjának egyik űrhulladék-szakértője a New Scientist folyóiratnak azt nyilatkozta, hogy ez egy 9,4 km/s sebességgel bekövetkező frontális ütközésnek felelne meg, ami olyan, mintha egy 6,5 tonnás majdnem 100 km/h-s sebességgel száguldó kamion csapódna az űrállomásnak.

A NASA végül mégis áldását adta a „nagy ütésre”, ugyanis a biztonsági szakértőknek sikerült „kijelölniük a labda útját”, ezzel garantálják, hogy nem fog nekiütközni az űrállomásnak. A labdát pedig rádióadóval szerelik fel, hogy az űrhajósok folyamatosan nyomon követhessék.

Nemcsak a labda, hanem az ütési technika is különleges

A nevezetes ütés eltér a megszokott, földi technikáktól. Tyurinnak igencsak vissza kell fognia magát: ütés helyett csak éppen el kell pöccintenie a labdát.

Ezen kívül a labda sem hétköznapi. A megszokott 45 gramm helyet csak 4,5 grammot nyom.
Továbbá ez egy egykezes ütés lesz, hiszen a nagy űrruha miatt Tyurin nem tudja közel tartani egymáshoz a két kezét.

Az állomás legénységének amerikai tagja, Michael Lopez-Alegria filmre veszi az egyedülálló eseményt, amellyel Tyurin egyből be is kerül a Guiness rekordok könyvébe, a legnagyobb golfütés cím birtokosaként.

A szakértők körében nincs azonban egyetértés a téren, hogy pontosan mennyi ideig is kering majd az űrben a labda. Az Element 21 Golf szakemberei abban reménykednek, hogy akár a négy évet is megéri.

Bár az esemény egyedülálló, Földön kívüli golfra volt már példa. Alan Sephard, az Apollo–14 űrhajósa ugyanis 1971-ben a Holdon már elütött egy golflabdát a világűrbe, a Föld körül azonban eddig még nem keringett ilyen sportszer.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik